header.home link

Rapport Ventilus-intendant openbaar te raadplegen

Het eindrapport van intendant Guy Vloebergh over Ventilus is integraal online te raadplegen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil op die manier alle informatie en aanbevelingen van de intendant op een transparante manier tot bij de stakeholders brengen.

23 mei 2022  – Laatste update 23 mei 2022 20:53
Lees meer over:
image

Tegen het Ventilusproject, de geplande hoogspanningslijn langs de E403 tussen de windmolenparken op zee en het binnenland, kwam al vrij snel behoorlijk wat burgerprotest. In de lente van 2021 werd Guy Vloebergh aangesteld als intendant om te bemiddelen met alle stakeholders van het Ventilus-project en om een antwoord te formuleren op vragen van de burgerplatforms.

Een jaar na de start van zijn opdracht stelde Vloebergh vorige week op Radio 1 dat een bovengrondse leiding op dit ogenblik technisch de enige mogelijke oplossing is voor het Ventilusproject. Hij loofde daarbij de burgerplatformen omdat ze de gezondheidsproblemen en de magnetische velden op de agenda hebben geplaatst.

Intendant kiest voor bovengrondse leiding voor Ventilusproject
Uitgelicht
Als je een robuust, toekomstgericht elektriciteitsnet wil bouwen in ons land, is een bovengrondse leiding op dit ogenblik technisch de enige mogelijke oplossing voor het Venti...
16 mei 2022 Lees meer

Die beslissing was niet naar de zin van de burgerplatformen die meteen een jarenlange juridische strijd aankondigden als er zou gekozen worden voor bovengrondse leidingen. “Tijdens het openbaar onderzoek zullen er honderdduizenden bezwaarschriften ingediend worden van misnoegde burgers, ondernemingen en besturen”, klonk het meteen na de aankondiging van Vloebergh.

Door de grote weerstand in West-Vlaanderen en de vele vragen over het project heeft minister Demir beslist om het volledige eindrapport online te plaatsen zodat het voor iedereen ter beschikking is. De minister benadrukt dat ze op die manier transparantie wil garanderen over de aanbevelingen die de intendant, samen met gezondheidsexpert professor Dirk Adang (UHasselt) en energie-expert professor Dirk Van Hertem (KU Leuven), hebben gedaan in het rapport.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek