Plantaardige alternatieven even betaalbaar als dierlijke producten

Een onderzoek in opdracht van veggie-en veganorganisatie ProVeg toont aan dat twee derde van 13 soorten plantaardige producten even betaalbaar of goedkoper is dan het dierlijk alternatief. Plantaardig broodbeleg blijkt dan weer iets duurder te zijn.

16 maart 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 maart 2023 20:01
Lees meer over:

De Vlaming inspireren om een voedingspatroon te volgen waarin meer plantaardige eiwitten gegeten wordt, is een doelstelling die de Vlaamse overheid in haar eiwitstrategie stelt. "Maar consumenten die de verschuiving willen maken naar meer plantaardige producten zien de prijs ervan nog als een obstakel. Uit een onderzoek van iVOX bleek dat één op vier van de Belgen niet vaker veggie eet, omdat ze het te duur vinden", aldus ProVeg. Een nieuw onderzoek van Stichting Questionmark in opdracht van de organisatie weerlegt dit argument nu. Daaruit blijkt dat de prijskloof tussen veggie-en veganproducten en hun dierlijke tegenhangers niet zo groot is.

Deze conclusie is getrokken uit een vergelijking van 13 plantaardige productsoorten die een dierlijk product als alternatief hebben. In het lijstje staan acht vleesproducten, vier zuivelproducten en één visproduct. In elke supermarkt, vijf in totaal, verzamelden de onderzoekers de prijs van de goedkoopste plantaardige variant. Die prijzen vergeleken de onderzoekers erna met de goedkoopste prijs en de duurste prijs van de dierlijke tegenhanger. In het onderzoek werd rekening gehouden met gewicht, actiekorting en versheid van producten.

Uit de vergelijking bleek dat twee derde van de onderzochte plantaardige producten als betaalbaar geprijsd of goedkoper dan de dierlijke tegenhangers is. 'Betaalbaar' betekent in dit onderzoek dat de prijs van het plantaardig product tussen de goedkoopste en duurste dierlijke variant ligt. De plantaardige productsoorten die vaak goedkoper zijn dan dierlijke varianten zijn melk, burgers, préparé, gehakt en kipstukjes. Plantaardig broodbeleg zoals ham, kaas, kipfilet bleek dan weer vaker duurder te zijn. Een andere bevinding van het onderzoek is dat het plantaardige assortiment in Belgische supermarkten beperkt is: er is vaak maar één plantaardig product tegenover meerdere dierlijke producten.

ProVeg besluit dat hun bevindingen aantoont dat de drempels om plantaardig te eten lager worden en het zo makkelijker toegankelijk wordt voor meer en meer Belgen. “Wat belangrijk is, want meer plantaardig eten heeft een positieve impact op de klimaatverandering, afnemende biodiversiteit, dierenwelzijn en verschillende gezondheidsrisico’s”, aldus ProVeg. Met dit onderzoek hoopt ProVeg ook dat retailers kritischer zullen kijken naar hun prijszetting van plantaardige producten. De organisatie heeft zes aanbevelingen opgelijst en gecommuniceerd naar de retailers toe. Ze pleiten onder andere voor meer betaalbare, plantaardige producten in het assortiment: "Zorg dat er tenminste één product is met een prijs binnen de prijsrange van dierlijke tegenhangers."

Hoe pak je de VeggieChallenge op een gezonde manier aan?
Uitgelicht
Op 1 maart start de vierde editie van de VeggieChallenge. Met deze campagne wil organisatie ProVeg zoveel mogelijk Belgen stimuleren om in maart vaker plantaardig te eten. “Al...
28 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek