“Conclusie over veggieburgers van Test Aankoop is te kort door de bocht”

Eind januari concludeerde Test Aankoop dat meeste veggieburgers ultrabewerkt zijn en ze de gezondheid meer kwaad dan goed doen. “Een conclusie die te kort door de bocht is, maar wel gretig werd opgepikt”, laat Veggie-organisatie ProVeg weten.

14 februari 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 februari 2023 22:21
Lees meer over:

In de veggieburgertest van Test Aankoop scoorden drie van de twintig geteste burgers een goede score. Die scores werden berekend op smaak, samenstelling, verwerkingsgraad van de burgers en voedingswaarde. Volgens ProVeg heeft Test Aankoop andere en strengere normwaarden gehanteerd dan deze die gangbaar zijn bij andere onderzoeken of beroepsfederaties. “De normen zijn strenger qua eiwitten, zout en verrijking met ijzer en vitamine B12, waardoor heel wat veggieburgers slechter lijken te scoren. Waarom Test Aankoop deze strengere normen gebruikt, weten we niet”, aldus ProVeg.

Uit het onderzoek van Test Aankoop bleek dat de meeste veggieburgers ultrabewerkt zijn en de gezondheid niet ten goede komt. De organisatie raadde vervolgens af ze meer dan één keer per week te eten en ze aan te vullen met andere voedingsmiddelen. “Een stelling die we vaker zien terugkomen is dat veggieburgers ongezond zijn omdat ze ultrabewerkt zijn. Dit klopt niet”, laat ProVeg weten. “Sommige ultrabewerkte voedingsgroepen zijn niet gezond, maar dit is niet altijd het geval. Voor vleesvervangers werden tot dusver geen negatieve gezondheidseffecten aangetoond, maar wel voordelen ten opzichte van vlees. Bewerking heeft ook positieve effecten, zo worden de eiwitten bijvoorbeeld beter opgenomen. Daarnaast moeten we dit ook in een groter geheel zien: een veggieburger kan deel uitmaken van een gezond en gevarieerd eetpatroon en is een makkelijke afwisseling. Een veggieburger is geen maaltijd op zich, dus we moeten ze ook niet zo gaan beschouwen. Het is dus op gebied van gezondheid niet aan te raden om ze iedere dag te eten, maar dat is bij gangbare vleesburgers niet anders.”

“Het is ook niet correct om de bevindingen te veralgemenen voor de gehele groep van meer bewerkte vleesvervangers”, laat ProVeg nog weten. “Test Aankoop onderzocht slechts een klein percentage vleesvervangers binnen de categorie veggieburgers. Uit een nog niet gepubliceerde studie waarin 520 vleesvervangers werd onderzocht door Evelien Merten, onderzoeker aan Erasmushogeschool, blijkt dat andere categorieën zoals veggie gehakt of (kip)stukjes vaak goed scoren qua voedingswaarde.” ProVeg vindt het belangrijk dat er een goede kwaliteit is en er ook naar gestreefd wordt. “Maar laat ons eerlijk zijn, uiteindelijk telt vooral de smaak. We moeten deze vrije nieuwe productgroep niet met een vergrootglas gaan bekijken en strenger behandelen dan andere voedingsproducten." 

Veel veggieburgers doen gezondheid meer kwaad dan goed
Uitgelicht
Nieuw onderzoek van consumentenorganisatie Testaankoop bevestigt conclusies van een eerdere test uit 2021: de meeste veggieburgers zijn ultrabewerkt en doen de gezondheid van...
27 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek