Oxfam klaagt genderongelijkheid bij Waalse landbouwers aan

Waalse landbouwbedrijven kiezen voor een traditionele rolverdeling, wat de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen verscherpt. Dat concludeert een rapport van Oxfam België dat kort voor de feestdagen werd gepubliceerd. De auteurs hebben negen beleids- en onderzoeksaanbevelingen gedaan om de ongelijkheden in status, echtscheiding, inkomen en toegang tot land en erfenis te verminderen.

28 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 december 2023 22:53 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
vrouwlandbouwboerin-1280

Volgens de studie zijn vrouwen beneden de taalgrens ondervertegenwoordigd in Waalse landbouworganisaties zoals vakbonden en onderzoekscentra. "Deze lage participatie van vrouwen in agrarische besluitvormingsorganen betekent dat er geen rekening wordt gehouden met hun specifieke behoeften en belangen", betreuren de onderzoekers. Oxfam wil de onzichtbaarheid en de devaluatie van het werk van boerinnen dan ook aankaarten. In feite zijn het vooral de vrouwen die "zorgen voor het beheer en de administratie van de boerderij, taken die vaak worden genegeerd hoewel ze fundamenteel zijn voor het goede verloop van een boerderij en een aanzienlijke hoeveelheid tijd vergen", luidt het rapport.

Om deze ongelijkheden te bestrijden, hebben de auteurs negen aanbevelingen opgesteld. Ze bevelen onder andere aan om gendernormen te deconstrueren "in een omgeving waar heteronormativiteit overheerst". Daarom stellen ze voor om deze onderwerpen op te nemen in schoolcurricula en landbouwleerplannen. Ze dringen er ook op aan dat vrouwelijke boeren een aantrekkelijk statuut krijgen dat hen recht geeft op een eerlijke sociale bescherming. Ze vragen ook dat de overheidsinvesteringen in infrastructuur in landelijke gebieden worden opgevoerd.

Vlaanderen

Of de genderongelijkheid bij Vlaamse en Waalse landbouwbedrijven even groot is, is onduidelijk. Maar tegenover onze Europese collega’s is er wel een merkbaar verschil. Volgens Statbel vertegenwoordigen vrouwen 31,6 procent van alle bedrijfsleiders in de landbouwsector. In België is dat slechts 14,8 procent. De jeugd doet het hier overigens niet beter dan de oudere generaties. Ook de jongere generaties blijven hoofdzakelijk mannelijk.

landbouwers België
landbouwers EU

Nochtans komt dit niet door een gebrek aan interesse. De inschrijvingscijfers in het secundair van 2019 toonden dat meisjes een aandeel hebben van zo’n 30 tot 35 procent in land- en tuinbouwgerelateerde richtingen, en jongens 65 tot 70 procent. Dit stond in schril contrast met het toenmalige aantal vrouwelijke bedrijfshoofden in de Vlaamse landbouwsector (11%), en ook met de huidige cijfers. Het aantal vrouwen werkzaam in de Belgische landbouwsector, al dan niet als leidinggevende, schommelt al decennialang tussen de 30 en 40 procent. Vrouwen kiezen dus wel voor landbouw, maar krijgen slechts zelden de touwtjes in handen.

"De boerin is de hoeksteek van de landbouw"
Uitgelicht
“Boerinnen spelen een essentiële, vaak onderbelichte rol op het landbouwbedrijf.” Dat is de stelling van Ferm, het netwerk van agravrouwen, voor zijn leden op de Vlaamse dag v...
15 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek