Overleg tussen Fedis, BCZ en Agrofront afgesprongen

Het overleg tussen vertegenwoordigers van de distributiesector (Fedis), de zuivelindustrie (BCZ) en de landbouwers (Agrofront) over een tijdelijke toeslag op melk is woensdagavond afgesprongen. Het is niet duidelijk of er de komende dagen nieuw overleg zal plaatsvinden.
2 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Het overleg tussen vertegenwoordigers van de distributiesector (Fedis), de zuivelindustrie (BCZ) en de landbouwers (Agrofront) over een tijdelijke toeslag op melk is woensdagavond afgesprongen. Dat meldde Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van Boerenbond, na afloop van de gesprekken. Het is niet duidelijk of er de komende dagen nieuw overleg zal plaatsvinden.

Na het overleg bij ministers Sabine Laruelle, Kris Peeters en Benoît Lutgen werd dinsdag beslist een werkgroep op te starten om na te gaan of een tijdelijke toeslag geïnd kan worden op melk. Die toeslag moet rechtstreeks ten goede komen aan de melkveehouders. Maar na een dag vergaderen blijkt nu dat de uitwerking van dit systeem niet zo eenvoudig is. Er werd geen akkoord bereikt over de hoogte van de toeslag en over wie die gaat betalen.

In de loop van woensdag zetten de Waalse melkveehouders hun blokkades her en der verder. In de nacht van dinsdag op woensdag bleven nog meerdere distributiecentra afgesloten: Les Isnes (Aldi), Villers-le-Bouillet (Intermarché), Courcelles (Lidl en Cora) en Erpe Mere (Aldi). Bij de centra van Heppignies (Match) en Nijvel (Carrefour) moesten de acties stopgezet worden omdat gerechtsdeurwaarders ter plaatse waren gekomen.

De blokkade aan het distributiecentrum van Lidl in Gullegem werd in de loop van woensdag versoepeld op vraag van de directie. Elk uur lieten de actievoerders één geladen vrachtwagen door. Op die manier willen de melkveehouders vermijden dat voedingswaren met beperkte houdbaarheid verloren zouden gaan. Vanuit het distributiecentrum in Gullegem worden ruim 80 Lidl-vestigingen bevoorraad. Voor de rest verliep de actie rustig.

Dat was anders in het Luikse Villers-le-Bouillet. Daar liep de boycot van het distributiecentrum van Intermarché bijzonder grillig. Volgens de directie werd het personeel lastig gevallen door de melkveehouders. Zo zou het personeel verwensingen naar het hoofd gekregen hebben, zou het bedreigd zijn geweest en met eieren bekogeld. En werd er een vrachtwagen van een leverancier geplunderd. De directie betreurt dit ten zeerste.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek