Sporen van vogelgriep aangetroffen in gepasteuriseerde melk in de VS

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaat bijkomend onderzoek uitvoeren nadat er sporen van vogelgriep zijn aangetroffen in gepasteuriseerde koemelk in de Verenigde Staten. Toch is er volgens FDA nog geen reden tot paniek. “Door de pasteurisatie worden ziekteverwekkers geëlimineerd tot een niveau dat er geen gezondheidsrisico’s meer bestaan voor de consument”, klinkt het.

24 april 2024 Griet Lemaire

Besmettingen in acht staten

Eind maart raakte bekend dat Amerikaanse melkkoeien waren besmet met hoogpathogene vogelgriep. Intussen is het virus al in kuddes in acht staten in de VS aangetroffen. Nadat vorige week duidelijk werd dat hoge concentraties van het vogelgriepvirus in de melk van besmette koeien terug te vinden was, raadde de Wereldhandelsorganisatie (WHO) aan om enkel nog gepasteuriseerde melk te consumeren.

Intussen heeft de Amerikaanse overheid beslist dat melkkoeien die van de ene naar de andere staat worden verplaatst, getest moeten worden op vogelgriep. Op die manier wil men de verspreiding van het virus over veebedrijven in de VS tegengaan. Tot nu toe werden tests vrijwillig uitgevoerd en alleen bij koeien met symptomen, maar nu wordt het dus een verplichting. Wanneer een positief geval wordt aangetroffen, mag de melkkoe niet verplaatst worden en moet haar melk vernietigd worden.

Gepasteuriseerde melk

Ondertussen gaat FDA melk in supermarkten ruimer testen. Uit PCR-tests blijkt immers dat in gepasteuriseerde melk uit de supermarkt genetische sporen van het vogelgriepvirus werden aangetroffen. Deze tests detecteren zowel levende als dode virusfragmenten. Pasteurisatie is ontworpen om de meest robuuste bacteriën en virussen te doden, dus er wordt verwacht dat het om dode vogelgriepfragmenten gaat. Om daar zekerheid over te krijgen, zullen er verdere tests gebeuren.

Er bestaat bij ons vandaag geen regelgeving over besmette koeien. Besmet pluimvee wordt verplicht afgemaakt, maar dat geldt niet voor koeien

Steven Van Gucht - Viroloog

Nieuwe wending

Volgens viroloog Steven Van Gucht is de overdracht van vogelgriep tussen zoogdieren “een nieuwe wending”. “Normaal zien we enkel een spillover bij roofdieren die vogels eten, zoals vossen of nertsen. We gingen er altijd van uit dat runderen, die herbivoren zijn, helemaal niet zo vatbaar zijn. Dat moeten we nu herbekijken”, zegt hij in Knack. Van Gucht wijst er ook op dat er bij ons geen regelgeving bestaat over besmette koeien. Zo wordt besmet pluimvee verplicht afgemaakt, maar dat geldt niet voor koeien. Dat er verder onderzoek gebeurt naar de besmettingen bij melkkoeien vindt hij dan ook goed, want vandaag is er nog te veel onwetendheid.

Professor Diergeneeskunde aan de UGent Gunther Antonissen is iets ongeruster. Hij stelt dat hoe meer zoogdieren met het virus besmet geraken, hoe groter de kans dat het evolueert en zo ook makkelijker mensen kan besmetten. Om zo eventueel ook van mens op mens over te gaan. “Of het virus kan een mutatie ondergaan of genetisch materiaal uitwisselen met andere influenzavirussen die op dat moment aanwezig zijn in de gastheer. Daardoor kan een nieuw influenzavirus ontstaan dat beter aangepast is aan de mens”, aldus Antonissen. Al betekent dat volgens hem niet dat we weer in een pandemie terechtkomen. “Over het vogelgriepvirus is immers al veel meer geweten en er wordt volop werk gemaakt van vaccins”, besluit hij in Knack.

Hoge concentratie van vogelgriepvirus in melk van besmette koeien in VS
Uitgelicht
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt het gebruik van gepasteuriseerde melk aan nadat hoge concentraties van het vogelgriepvirus werden aangetroffen in de melk van besme...
21 april 2024 Lees meer

Bron: The Guardian / Knack

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek