Oproep: "Investeer in landbouwonderzoek tegen hongercatastrofe"

nieuws

Meer dan 130 Nobelprijswinnaars en winnaars van de Wereldvoedselprijs doen een dringende oproep aan wereldleiders om de dreigende voedselcrisis aan te pakken. In een open brief waarschuwen ze dat onmiddellijke en intensieve investeringen in landbouwonderzoek en -innovatie noodzakelijk zijn om de wereldbevolking te behoeden van een dreigende voedselcrisis tegen 2050.

16 januari 2025 Joris Rigo
tarweoogstgraanharvestwereldvoedselprijzen-1250

Open brief

Vandaag lijden ongeveer 700 miljoen mensen honger en de prognose wijst op een bevolkingsgroei met 1,5 miljard in de komende 25 jaar. In de open brief waarschuwen 133 winnaars van de Nobelprijs en de Wereldvoedselprijs, dat de wereld nog lang niet in staat is om de voedselbehoeften van 9,7 miljard mensen te vervullen tegen 2050. Zonder drastische koerswijziging zal de wereld halverwege deze eeuw geconfronteerd worden met een “instabielere wereld met nog meer voedselonzekerheid”, zo waarschuwen de prominenten in de brief.

De oproep werd gecoördineerd door Cary Fowler, gezamenlijke winnaar van de Wereldvoedselprijs in 2024, die ook de vertrekkende Amerikaanse speciale gezant voor wereldwijde voedselveiligheid is. Hij benadrukt de cruciale rol die landbouwonderzoek speelt om de huidige en toekomstige uitdagingen rond voedselzekerheid af te wenden. “We weten dat landbouwkundig onderzoek en innovatie een krachtige hefboom kunnen zijn, niet alleen voor voedselzekerheid, maar ook voor een betere gezondheid, levensonderhoud en economische ontwikkeling. We moeten onze beste wetenschappelijke inspanningen richten op het omkeren van ons huidige traject, anders wordt de crisis van vandaag de catastrofe van morgen”, aldus Fowler.

We weten dat landbouwkundig onderzoek en innovatie een krachtige hefboom kunnen zijn voor voedselzekerheid, een betere gezondheid, levensonderhoud en economische ontwikkeling

Cary Fowler - Winnaar Wereldvoedselprijs 2024

Landbouwonderzoek en -innovatie als sleutel

De brief citeerde een lijst met de meest veelbelovende wetenschappelijke doorbraken en opkomende onderzoeksgebieden die prioriteit zouden kunnen krijgen om de voedselproductie te stimuleren, ondanks bestaande en toekomstige uitdagingen. “Deze omvatten het verbeteren van fotosynthese in basisgewassen zoals tarwe en rijst om de groei te optimaliseren, het ontwikkelen van granen die op biologische wijze stikstof kunnen verkrijgen en zonder kunstmest kunnen groeien en het stimuleren van onderzoek naar sterke, voedingsrijke inheemse gewassen die grotendeels over het hoofd zijn gezien voor verbeteringen”, zo staat geschreven in de oproep. De laureaten schetsten daarnaast doelen om de opslag en houdbaarheid van fruit en groenten te verbeteren en voedingsrijk voedsel te creëren uit micro-organismen en schimmels.

Effecten van klimaatverandering in Afrika

De laureaten onderstrepen de bedreiging die klimaatverandering vormt voor de voedselproductie, met name in Afrika. De bevolking groeit daar het snelst, maar de opbrengsten van het belangrijkste gewas, maïs, zullen naar verwachting in vrijwel het gehele teeltgebied afnemen. Andere factoren die de productiviteit van gewassen ondermijnen, zijn onder meer bodemerosie en landdegradatie, verlies van biodiversiteit, waterschaarste, conflicten en beleid dat landbouwinnovatie beperkt.

"De gevolgen van klimaatverandering zorgen er al voor dat de voedselproductie wereldwijd afneemt, maar met name in Afrika, dat historisch gezien weinig verantwoordelijkheid draagt ​​voor de uitstoot van broeikasgassen, maar waar de temperaturen sneller stijgen dan elders", aldus Akinwumi Adesina, president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Hij ontving de Wereldvoedselprijs in 2017. "Toekomstige temperatuurstijgingen zullen naar verwachting het meest extreem zijn in landen met een al lage productiviteit, waardoor de bestaande niveaus van voedselonzekerheid nog groter worden. In landen met lage inkomens, waar de productiviteit tegen 2050 bijna moet verdubbelen ten opzichte van 1990, is de harde realiteit dat deze waarschijnlijk met minder dan de helft zal stijgen. We hebben nog maar 25 jaar om dit te veranderen."

Namibië begint met slachten van honderden wilde dieren door hongersnood
Uitgelicht
Namibië is begonnen met het slachten van meer dan zevenhonderd wilde dieren, neushoorns, olifanten, buffels en zebra's, zodat de bevolking voedsel zou hebben. Dat zegt het min...
3 september 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek