header.home link

Ook Europese Commissie wil af van kooisystemen

1 juli 2021

De Europese Commissie gaat tegen 2023 wetgevende voorstellen op tafel leggen om het gebruik van kooien voor landbouwdieren geleidelijk af te schaffen. Daarmee reageert ze – net als het Europees Parlement – positief op het Europese burgerinitiatief End the Cage Age. “Dieren zijn wezens met gevoel, en wij hebben een morele en maatschappelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de omstandigheden in de landbouw dit weerspiegelen”, zei eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides.

Lees meer over:

De Europese Commissie belooft tegen eind 2023 een voorstel te doen dat het gebruik van kooisystemen uitfaseert en op termijn verbiedt. Het voorstel zal slaan op dieren waarvoor reeds bepaalde Europese regels rond kooien bestaan - legkippen, vleeskuikens, zeugen en kalveren - maar ook op konijnen, jonge hennen, vleeskuikenouderdieren, leghenouderdieren, kwartels, eenden en ganzen.

De Commissie beseft dat de wetgeving voor grote veranderingen in de landbouwsector zal zorgen. Daarom komt er tegen eind 2022 een uitgebreide effectbeoordeling. “Begin volgend jaar lanceren we ook een openbare raadpleging”, aldus de Commissie. “We willen onderzoeken of het haalbaar is om de voorgestelde wetgeving tegen 2027 in werking te laten treden. “

Het Europese burgerinitiatief bestaat sinds 2012 en moet burgers een instrument aanreiken om invloed te hebben op het Europese beleid. De organisatoren van zo'n initiatief krijgen een jaar tijd om minstens één miljoen handtekeningen uit minstens zeven lidstaten te verzamelen. Lukt hen dat, dan is de Commissie verplicht om het verzoek in te willigen of uit te leggen waarom ze dat niet gaat doen. Het burgerinitiatief End the Cage Age is het zesde initiatief dat daarin slaagt.

Uitgelicht
Het gebruik van kooien in de veehouderij moet tegen 2027 uitgefaseerd zijn in de Europese Unie, vindt het Europees Parlement. In een reactie op het Europees Burgerinitiatief (...
11 juni 2021 Lees meer

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert bijzonder verheugd op het voornemen van de Europese Commissie om de kooihuisvestingssystemen uit te faseren tegen 2027. “Dit is het begin van de ommekeer voor honderden miljoenen dieren in de EU”, klinkt het. “Kooisystemen afschaffen, is een enorme stap op weg naar het einde van de intensieve/industriële veehouderij in de EU. Al blijven we waakzaam zolang de Commissie de daad niet bij het woord voegt.”

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek