Omstreden varkensproject in Lille legt lat nog hoger

Het varkensproject van Gesuporc uit het Antwerpse Lille ligt al bijna een jaar stil omdat het bedrijf de bouwvergunning niet had nageleefd. Om de toestand te regulariseren, diende de zaakvoerder een aangepaste bouwaanvraag in. Ondanks een negatief advies van het gemeentebestuur, zette de provincie hiervoor het licht op groen. Hoewel tegen deze beslissing een beroepsprocedure werd aangespannen, heeft Gesuporc plannen om extra mest te verwerken en nog meer varkens te kweken.
15 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Varkensbedrijf Gesuporc uit het Antwerpse Lille vraagt een milieuvergunning voor 32.000 ton mest en 2.914 varkens. Dat is een pak meer dan aanvankelijk vooropgesteld en een opmerkelijke zet aangezien de toekenning van een bouwvergunning momenteel nog in beroep behandeld wordt.

Het gemeentebestuur van Lille tekende beroep aan bij Vlaamse overheid tegen de positieve beslissing van de provincie om de bouw te vergunnen. "Wij hebben ons dinsdag op het kabinet van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) verdedigd", zegt burgemeester van Lille, Jef Van Duppen (CD&V), in de Gazet van Antwerpen."De installatie is te groot voor een landbouwzone. Het is nu aan minister Van Mechelen om daarover een uitspraak te doen".

De werken aan het varkensproject liggen sinds maart stil omdat het bedrijf de bouwvergunning niet had nageleefd. Daarop diende de zaakvoerder een aangepaste bouwaanvraag in om de huidige toestand te regulariseren, maar daar wilde het gemeentebestuur niet van weten. Eind vorig jaar zette het provinciebestuur toch het licht op groen. Tegen die beslissing ging Lille in beroep.

Varkensbedrijf Gesuporc wacht de beroepsprocedure inzake de bouwvergunning niet af en vroeg inmiddels een nieuwe milieuvergunning aan. De zaakvoerder wil 32.000 ton mest verwerken in plaats van 15.000 ton. Het aantal varkens wil hij verhogen met 954 stuks tot 2.914 dieren. Het openbaar onderzoek voor die milieuvergunnigng loopt nog tot 5 februari, waarna de bestendige deputatie een beslissing neemt.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek