nieuws

Nieuwe witloofboeren krijgen 50% korting op huur Vilvoordse grond

nieuws

De stad Vilvoorde wil nieuwe witloofboeren aantrekken en geeft daarom 50 procent korting als ze grond bij de gemeente pachten om grondwitloof te telen. “We willen als stad ons steentje bijdragen om dit culinaire erfgoed in stand te houden”, zegt burgemeester Jo De Ro (Open Vld). Vzw Brussels Grondwitloof reageert enthousiast op het initiatief.

7 maart 2025 Joris Rigo
grondwitloof-BelgianFreshFoodInstitute

Grond zkt witloofboer

De stad Vilvoorde zet een opmerkelijke stap in het behoud van het lokale erfgoed door nieuwe grondwitloofboeren aan te trekken. Om de teelt van het “witte goud” nieuw leven in te blazen, biedt de stad een korting van 50 procent op de huur van gemeentegrond aan beginnende telers.

Vzw Brussels Grondwitloof is blij met het initiatief. “Er is een grote nood aan nieuwe telers om aan de vraag te blijven voldoen”, vertelt Willy Vankelst, secretaris van de vzw Brussels Grondwitloof. “Vandaag zijn er nog slechts iets meer dan 80 actieve Brabantse en Brusselse grondwitlooftelers.” De noodkreet van de vereniging werd opgepikt door de stad Vilvoorde, die op dit moment geen enkele actieve grondwitloofboer telt.

Culinair en cultureel erfgoed

“Het initiatief is vrij atypisch voor onze stad”, erkent burgemeester Jo De Ro. “Vilvoorde is geen uitgesproken landbouwgemeente, maar we staan wel bekend als een horecastad. Veel van onze traditionele restaurants serveren gerechten met witloof, zoals paardensteak met witloofslaatje of gestoofd witloof. Onze inwoners dragen de bijnaam 'Pjeirefretters' (paardeneters). Hoe mooi zou het zijn als deze culinaire traditie gecombineerd wordt met lokaal gekweekt witloof? We moeten als stad durven investeren in dit gastronomisch erfgoed."

“Vilvoorde en de omliggende gemeenten zijn de bakermat van het Brussels grondwitloof”, vult Vankelst aan. “Brussels Grondwitloof is grondwitloof van de meest traditionele soort: het is geteeld in de afgebakende regio Brussel-Mechelen-Leuven uit zaden gekweekt door de teler zelf. De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en witloofkroppen worden volledig afgedekt met dekgrond. Hieraan dankt het Brussels grondwitloof zijn typische knapperigheid, zijn bitterzoete smaak en zijn fijne bladstructuur.”

De stad mikt op een breed doelpubliek om nieuwe witloofboeren te winnen. “Landbouwers die op het einde van pachtcarrière zitten en willen overschakelen naar grondwitloofteelt komen in aanmerking, maar evengoed particulieren of coöperatieven mogen zich aanbieden”, klinkt het. Inmiddels zijn er twaalf brieven verstuurd naar huidige pachters van de stad.

Arbeidsintensieve teelt

Het aantal grondwitlooftelers gaat achteruit door de arbeidsintensieve en tijdrovende teeltwijze die moeilijk te mechaniseren is. “Daarbij kent grondwitloof forse concurrentie van het goedkoper hydrocultuurwitloof, een moderne manier van telen op water. Bovendien gaan veel landbouwers met pensioen en is er geen opvolging binnen de familiale bedrijven”, duidt Vankelst. Toch is de secretaris hoopvol over de toekomst van grondwitloof.

Volgens hem is er nog voldoende interesse en belangstelling voor de groente. “Zeker bij de start van het seizoen in oktober is er een sterke vraag van de consument. Wanneer het seizoen ten einde loopt in maart/april ligt de vraag jammer genoeg lager. Dat komt omdat supermarkten al in januari stoppen met de promotie van grondwitloof”, aldus van Kelst. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) houdt daarom elk jaar in februari de campagne de Week van het Witloof om het product te promoten. De verenging van witloofboeren hoopt dat het initiatief ook navolging krijgt in andere gemeenten.

Toekomst Vlaamse witloofteelt gegarandeerd, vraag veel minder
Uitgelicht
Met een aantal jonge telers aan het hoofd van de Vlaanderens grootste witloofbedrijven, lijkt de toekomst van de teelt gewaarborgd. “In West-Vlaanderen alleen al zijn er een t...
13 februari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Belgian fresh food institute

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek