Mogelijk dit jaar nog witloof naar China
nieuwsHet raakte wat ondergesneeuwd door de hoerastemming over de heropening van de Chinese markt voor varkensvlees, maar ook de Vlaamse groentetelers mogen dromen van export naar China. Tijdens de handelsmissie van premier Alexander De Croo (Open Vld.) en Belgische bedrijven en organisaties is vorige week een overeenkomst ondertekend dat Belgisch witloof toelaat in het Aziatische land. Een soortgelijke overeenkomst is in de maak voor paprika en later dit jaar voor appelen.
Vanaf nu kan er Belgische witloof worden uitgevoerd naar China. Dat is het gevolg van een overeenkomst die de Chinese en Belgische autoriteiten een tijd geleden afsloten en die vorige week tijdens de handelsmissie van België in China werd bevestigd. “Dat is zeer goed nieuws voor de witlooftelers, alhoewel het zeker niet betekent dat er op korte termijn grote volumes naar China vervoerd gaan worden”, vertelt Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).
Hij geeft aan dat de exportvereisten naar China streng zijn. Zo moeten exporteurs op China geaccrediteerd worden en aan een bepaald lastenboek voldoen waarbij de productie tijdens alle stappen nauwlettend gevolgd wordt. “Dit is vergelijkbaar met de systematiek die gebruikt wordt voor de perentelers”, zegt Vanoirbeek.
Het is het VBT-secretariaat dat samen met het FAVV en het Chinese voedselagentschap de voorbije maanden de overeenkomst nauwgezet heeft voorbereid. Onderdeel van de VBT-voorbereiding waren onder meer de talloze, strenge, digitale controles waarbij Chinese autoriteiten met camerabeelden het productie- en logistieke proces opvolgden. Daarbij werden ook de hygiënische elementen nauwlettend in de gaten gehouden.
Zeven China-exporteurs
Zo’n zeven witloofbedrijven zijn op dit ogenblik aangemeld als producent van witloof dat in aanmerking komt voor de export naar China, aldus Vanoirbeek. Maar er zijn volgens hem ook andere manieren waarop de handel in zijn plooi moet vallen. “Er moeten exporteurs zijn die hiermee aan de slag willen gaan en importeurs in China. Daarnaast moet ook in China nog een afzetmarkt ontwikkeld worden”, vervolgt hij.
In navolging van witloof is er ook een overeenkomst in de maak die de import van Belgische paprika’s in China mogelijk maakt en later dit jaar volgt hoogstwaarschijnlijk een gelijkaardige overeenkomst voor appelen. “We hopen dit jaar nog appelen te kunnen exporteren naar China”, aldus Vanoirbeek die heel lovend is over het marktpotentieel. “Met 1,3 miljard inwoners is China natuurlijk een zeer interessant afzetgebied voor Vlaamse groente- en fruittelers.”

Bron: Eigen berichtgeving