header.home link

Nieuwe apparatuur Food Pilot stimuleert onderzoek naar kleinschalige eiwitextractie

23 mei 2022

Met een extra testhal en zeven nieuwe piloottoestellen is de Food Pilot in Melle beter uitgerust om experimenten uit te voeren met zeer innovatieve grondstoffen of producten. Zo is de extractie van eiwit uit nieuwe bronnen, zoals insecten en algen, en vervolgens de verdere verwerking, een snelgroeiend onderzoeksdomein.

Lees meer over:
food pilot_flandersfood

Al meer dan tien jaar testen bedrijven nieuwe recepten, ingrediënten of productieprocessen uit in de Food Pilot, het testcentrum van ILVO en Flanders’ FOOD. Hiervoor maken ze gebruik van een ruim aanbod piloottoestellen, laboanalyses en advies. De testomgeving is uniek voor Vlaanderen en het buitenland. Jaarlijks worden tot 550 piloottesten uitgevoerd in de Food Pilot, die leiden tot concrete realisaties bij de klanten. Begin 2022 telt de Food Pilot meer dan 50 semi-industriële toestellen, een proefkeuken, een smaaklabo en acht analyse-laboratoria.

Nu komen daar een extra testhal en zeven nieuwe piloottoestellen bij. Het gaat om kleinschalige vernieuwende en toch commercieel interessante apparatuur. “De testtoestellen kunnen al bewerkingen uitvoeren met hoeveelheden tussen een halve en vijf kilo product”, klinkt het. Dat is belangrijk omdat de hoeveelheid ruw materiaal dat er beschikbaar is, vaak klein is. “Alternatieve (eiwit)bronnen zitten vaak in de exploratieve fase. De hoeveelheid eiwitten die uit die bronnen kan gehaald worden zijn dan zo minimiem dat de nodige eerste processingtests niet haalbaar zijn op een heuse pilootschaal”, aldus ILVO.

Concreet gaat het om kleinschalige apparatuur voor het wassen, versnijden, vermalen, scheiden, drogen en vormgeven van eiwitrijke grondstoffen. Voor het eerst beschikt de Food Pilot ook over een repenmachine. “Daarmee spelen we in op de stijgende vraag van bedrijven om eiwitrijke repen en gezonde snacks te ontwikkelen”, aldus de Food Pilot. “De nieuwe toestellen laten ons toe om veelzijdiger te experimenteren rond alternatieve eiwitten. Ook voor innovatieve startende bedrijven betekenen ze een nieuwe kans. Zij zoeken naar apparatuur precies van deze schaal voor het opstarten van hun eerste commerciële productie.”

food pilot apparatuur_Food Pilot
Uitgelicht
Food Pilot, de unieke pilootfabriek van ILVO en Flanders’ FOOD, heeft er in de gebouwen in Melle een nieuwe flexibele ruimte van 200 m² bij. Samen met het inzetten van enkele...
6 november 2018 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Flanders' FOOD / Food Pilot

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek