Pilootproject moet bodem klimaatrobuuster maken met circulaire landbouw
nieuwsDe komende vijf jaar zal in Kontich geëxperimenteerd worden met circulaire landbouw om bodems klimaatrobuuster te maken. Binnen de aanpak van circulaire landbouw wordt geen kunstmest op de percelen gebruikt. Kunstmest zou overbodig worden door onder meer gerichter kwalitatieve stalmest met houtsnippers te gebruiken. Anderzijds zou deze werkwijze ook moeten resulteren in een gezondere bodem die beter bestand is tegen extreme droogte en natte.
Voor landbouwers behoren de toenemende grilligheid en extremiteit van het weer tot één van de grote uitdagingen van de toekomst. Landbouwers trachten steeds meer om hun oogsten te waarborgen door hun bodems weerbaarder te maken tegen de veranderende klimatologische omstandigheden. Samen met het Regionaal Landschap Rivierenland en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), zal Agrosymbio vzw de komende vijf jaar experimenteren hoe bodems klimaatrobuust gemaakt kunnen worden aan de hand van circulaire landbouw. Het pilootproject kreeg hiervoor financiële ondersteuning vanuit Vlaanderen.
Het onderzoek zal uitgevoerd worden op publieke gronden van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in Kontich. “We hopen goede methodes te kunnen aanleveren voor heel wat landbouwers uit de streek”, aldus Tuur Vandeweyer van Agrosymbio vzw. Deze methodes zullen allemaal kaderen in een circulaire landbouwaanpak. "Het is een gesloten systeem waar geen extra kunstmest aan te pas komt", luidt het. "Door aangepaste teelten zoals graskruiden te zaaien, door gericht te bemesten met kwalitatieve dierlijke mest en door te zorgen voor een continue bedekking van de bodem, zou een betere, gezondere en koolstofrijke bodem moeten ontstaan."
De bodem zou ook beter in staat moeten zijn om water vast te houden omdat de stalmest gemengd wordt met houtsnippers. “Dat moet een gunstig effect hebben op de grondwaterspiegel. Bij extreme hitte is de bodem op die manier bestand tegen uitdroging en tijdens nattere tijden is de ondergrond stabieler door een goede bodemstructuur”, aldus Vandeweyer. Naast de verbeterde bodemkwaliteit zal het circulaire systeem zich volgens Vandeweyer ook moeten bewijzen om economisch rendabel te zijn.
“Tot slot zetten we ook in op de biodiversiteit langs de perceelsranden”, duidt Vandeweyer. Zo zal er langs de percelen houtkanten aangeplant worden door het Regionaal Landschap Rivierenland. Hierdoor ontstaat er onder meer extra habitat voor wilde bestuivers, die gunstig zijn voor de teelten.
