Nederlandse Tweede Kamer vraagt uitstel voor onder water zetten Hedwigepolder

De Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen moet vooralsnog niet onder water worden gezet, vindt de Nederlandse Tweede Kamer. Die maakt zich zorgen over de gevolgen van de ontpoldering voor mens en milieu, omdat de Westerschelde met PFAS is vervuild. Deze chemische stoffen worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol of problemen met het immuunsysteem of voortplanting.

19 mei 2022  – Laatste update 19 mei 2022 13:52
Lees meer over:
Hedwige2021-W-scaled

Buurtprotest en verbod op garnalenvangst

Een ruime meerderheid van het Nederlandse parlement steunde deze week een motie van de Socialistische Partij SP en de linksliberale regeringspartij D66. Zij willen dat de ontpoldering pas begint als het lopende onderzoek naar PFAS is afgerond "en vaststaat dat geen negatieve effecten optreden voor de natuurontwikkeling en een gezonde leefomgeving".

Het chemiebedrijf 3M, aan de Belgische kant van de Schelde, vervuilde het water met PFAS, in sommige delen van de zeearm zou het zelfs gaan om PFAS-waarden die tot 25 keer hoger zijn dan in de rest van het land. Ook omwonenden van de fabriek blijken te hoge PFAS-waarden in hun lichaam te hebben, en ook in de bodem werden te hoge waarden gemeten. Daardoor is onrust ontstaan, ook bij bewoners vlak over de grens in Nederland.

Vorige maand adviseerden de Nederlandse Vissersbond en belangenvereniging PO Delta Zuid vissers om voorlopig geen garnalen meer te vangen in de Westerschelde. In een proef troffen de organisaties hoge PFAS-waarden aan. Vorige week meldde het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek naar PFAS in het water dat zwemmen in de Westerschelde niet schadelijk is voor de gezondheid.

Jarenlange juridische strijd

De Nederlandse gemeente Hulst, in Zeeuws-Vlaanderen, is een juridische procedure gestart om ontpolderen voorlopig tegen te houden, weet Omroep Zeeland. Hetzelfde geldt voor Gery De Cloedt, de voormalige eigenaar van de polder. Via een procedure voor de Raad van State eist hij zijn polder terug omdat bij een eerdere rechterlijke uitspraak over de ontpoldering de vervuiling van de Westerschelde ten onrechte niet werd meegenomen, schrijft de regionale omroep nog.

Gery De Cloedt is de voormalige eigenaar van de Hedwigepolder, een 300 hectare groot landbouwgebied dat in 1907 werd ingepolderd. De Vlaming die zijn fortuin verdiende met een baggerfirma, vocht een 14 jaar lang durende strijd uit tegen de onteigening van de polder door de Nederlandse staat. Een strijd die hij uiteindelijk in 2017 verloor: het landbouwgebied zou opnieuw onder water gezet worden om plaats te maken voor natuur. Dat hadden Nederland en België onderling afgesproken als compensatie voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek