header.home link

Nederlandse Raad van State wil zaak ontpoldering Hedwigepolder niet herzien

19 oktober 2022

Het besluit over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen voor de haven van Antwerpen wordt niet teruggedraaid. De Nederlandse Raad van State heeft de eisen daarover van voormalige eigenaar Gery de Cloedt, een Belg, afgewezen. De Cloedt vond dat de zaak moest worden herzien, omdat het water van de Westerschelde dat door ontpoldering over zijn vroegere landbouwgrond stroomt, met PFAS is vervuild.

Lees meer over:

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen. Dat de waarden in de Westerschelde hoog zijn, is onder meer te wijten aan lozingen door chemiebedrijf 3M in het Antwerpse havengebied.

Volgens de hoogste bestuursrechter in Nederland had de eigenaar toen de zaak jaren geleden werd behandeld de PFAS-verontreiniging kunnen aanvoeren, maar heeft hij dat nagelaten. Daarom blijft de uitspraak van 2014 staan. Daarin bepaalde de Raad van State na een jarenlange juridische strijd dat de polder moest worden getransformeerd tot een waterrijk natuurgebied. "Uit rapporten en publicaties van vóór de uitspraak van 2014 blijkt dat er toen al metingen en analyses waren naar PFAS in de Westerschelde waarbij hoge gehaltes waren geconstateerd", aldus de Raad van State.

De ontpoldering is onderdeel van een verdrag tussen Nederland en België over de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen. Het is een vorm van compensatie voor de natuur voor het uitdiepen van de Westerschelde, die nadelig is voor de natuur maar de haven bereikbaar houdt voor grote schepen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek