Na een overtuigd vegetariër heeft Duitsland nu een slager als landbouwminister
nieuwsNu Duitsland een nieuwe regering heeft, geraakt ook bekend wie de ministerposten mag invullen. De landbouwportefeuille gaat naar Alois Rainer die voor de christendemocratische CDU/CSU opkomt. Hij is een gediplomeerd slager die eind de jaren ’80 de slagerij van zijn ouders overnam, een zaak die nu wordt uitgebaat door zijn zoon. Dat is een sterk contrast met zijn voorganger, Cem Özdemir, die tot de groene partij behoorde en een overtuigd vegetariër is.
Duitsland heeft een nieuwe regering: een coalitie van christendemocraten (CDU/CSU) en sociaaldemocraten (SPD). Friedrich Merz van CDU/CSU wordt de nieuwe bondskanselier. CDU krijgt zes ministeries in de nieuwe regering, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Beierse zusterpartij CSU krijgt er drie, waaronder het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Landbouw. SPD wordt verantwoordelijk voor zeven ministeries, waaronder Financiën, Defensie en Klimaat.
Positieve reacties op benoeming Rainer
De nieuwe Duitse minister van Landbouw wordt dus de 60-jarige Alois Rainer, een ervaren politicus die onder meer van 1996 tot 2014 burgemeester was van zijn woonplaats Haibach in Beieren. Hij was niet de topfavoriet voor de functie, dat was Günther Felβner, voorzitter van de Beierse Boerenbond. Maar nadat dierenactivisten een bezoek brachten aan zijn boerderij, bedankte hij voor de eer. Er circuleerden vervolgens nog een reeks namen, maar uiteindelijk werd het Rainer. In de Duitse media wordt zijn benoeming verrassend genoemd, maar vanuit de landbouwsector komen vele positieve reacties.
Zijn politieke carrière combineerde Rainer lang met de slagerij van zijn ouders die hij in 1987 had overgenomen. Vandaag wordt die gerund door zijn zoon. Die affiniteit met de vleessector is vooral voor de Duitse vleessector een opsteker, want de vorige landbouwminister was Cem Özdemir van die Grünen was een vegetariër. Bij zijn aantrede in 2021 kondigde hij meteen verscherpte maatregelen rond dierenwelzijn en milieu aan. Zo kwam er onder zijn bewind een verplicht label voor dierenwelzijn op vleesproducten en hij legde ook een hoger btw-tarief voor vlees op tafel, maar dat is er niet gekomen. De kan dat dit verhoogde btw-tarief er komt onder de nieuwe landbouwminister lijkt eerder klein.
In interviews in de aanloop naar de verkiezingen zei Alois Rainer dat hij wil strijden voor een betrouwbare overheid met een eerlijk en realistisch beleid, vooral ook voor de mensen op het Duitse platteland. Hij liet ook verstaan dat een verbod op het aanbinden van koeien, wat op veel kleine Duitse melkveebedrijven nog gebeurt, volgens hem niet aan de orde is.

Duitse boeren protesteren massaal tegen bezuinigingsmaatregelen
18 december 20231,5 miljard euro voor meer diervriendelijke stallen
In het Duitse regeerakkoord staat wel dat de regeling voor landbouwdiesel, die door de vorige regering werd afgeschaft en ruim een jaar geleden nog tot grote protesten leidde, opnieuw wordt ingevoerd. Ook wordt de vergunningverlening voor nieuwe en verbouwde stallen versoepeld en komt er jaarlijks 1,5 miljard euro voor diervriendelijke stallen die op basis van overheidsplannen worden gebouwd. Nieuwe en verbouwde diervriendelijke stallen zouden via overheidscontracten een gebruiksgarantie krijgen van 20 jaar.
Een ander belangrijk punt in dat regeerakkoord is de verhoging van de minimumlonen. Vandaag voelt onder meer de Belgische vleessector nadelige concurrentie van de Duitse door de lagere minimumlonen die er gehanteerd worden. Volgens de nieuwe regering is een niveau van 15 euro in 2026 “haalbaar”. Deze beslissing kon op veel kritiek rekenen bij de verschillende Duitse landbouworganisaties.

Bron: Boerenbusiness / Agrarheute