Duitsland krijgt vegetarische landbouwminister

Niet Steffi Lemke, maar Cem Özdemir wordt de nieuwe landbouwminister in Duitsland. De Duitse Groenen claimden de ministerportefeuille met het doel om een nieuwe wind door het landbouwbeleid te doen waaien.

30 november 2021  – Laatste update 30 november 2021 17:34
26319041-cem-oezdemir-2kcihNXcf1ef

Met het verdwijnen van de eeuwige bondskanselier Angela Merkel krijgt de Duitse politiek een ander aanschijn. De Christendemocraten staan voor het eerst sinds lange tijd aan de zijlijn. De nieuwe regering wordt gevormd door sociaaldemocraten, liberalen en groenen. SPD-leider Olaf Scholz wordt de nieuwe bondskanselier.

Het coalitieakkoord staat bol van de groene plannen. Zo moet de energietransitie worden versneld en daar is ruim voor gebudgetteerd. Ook heeft de regering als doel om voor 2030 alle kolencentrales in het land te sluiten, aanvankelijk was dit gepland voor 2038. Er komt een apart ministerie van Klimaat. Ook in de landbouw zijn er hoge ambities voor de grote transitie, met onder andere een verbod op glyfosaat en een streven naar 30 procent biologisch areaal, hoger dan de Europese Green Deal zelfs.

Duitse coalitie gaat voor 30 procent biologisch en verbod op glyfosaat
Uitgelicht
Over acht jaar moet 30 procent van de Duitse land- en tuinbouw biologisch zijn. Voor glyfosaat komt er een totaalverbod in 2023. De nieuwe Duitse “stoplicht”-coalitie heeft oo...
25 november 2021 Lees meer

Duitser met Turkse roots

Opvallend is dat Die Grünen het landbouwbeleid naar zich hebben toegetrokken. De 57-jarige Cem Özdemir wordt eindverantwoordelijk in dit dossier. Deze geboren Duitser met Turkse roots is een ervaren politicus. Hij zit sinds 2013 in de Bondsdag, het parlement van Duitsland. Daarvoor zat hij al jaren in het Europees Parlement.

Een saillant detail, zo stellen Boerenbusiness en Foodlog, Özdemir is vegetariër en daar wordt in de (agrarische) Duitse media best wel aandacht aan besteed. Hoewel natuurlijk iedereen vrij is in zijn of haar keuzes, zal dit voor Duitse veehouders wellicht een ietwat wrange bijsmaak opleveren. Zij hadden waarschijnlijk graag een minister gezien die voor hen op de barricade zou springen.

"Wie vlees wil eten, mag dat doen"

Het tegendeel is waar. Özdemir wil juist breken met de bestaande gebruiken. In zijn eerste interview aan de Stuttgarter Zeitung geeft hij aan de regels voor de vleesindustrie aan te scherpen. "Wie vlees wil eten, mag dat doen. Wie vlees produceert, mag dat ook doen, maar dan wel met inachtneming van maatregelen omtrent dierwelzijn en milieu", aldus Özdemir.

Eén van de maatregelen waar de nieuwe minister op inzet, is een verplichte veehouderij-etikettering. Hierbij moet ook de wijze van transport en de slacht worden opgenomen. Ook op andere dossiers, zoals mestwetgeving en gewasbeschermingsmiddelengebruik, staan met de komst van Özdemir mogelijk een verdere aanscherping op komst. Net als in Nederland en België is ook de landbouwpolitiek in Duitsland sterk in beweging.

Wie vlees wil eten, mag dat doen. Wie vlees produceert mag dat ook doen, maar dan wel met inachtneming van maatregelen omtrent dierwelzijn en milieu

Cem özdemir - Duits Minister van Landbouw

Cirkel is rond

Özdemir geeft aan warme gevoelens voor de landbouw te koesteren. Dit mede omdat zijn vader in Turkije boer was, voordat hij als gastarbeider naar Duitsland kwam. "Nu ik in Duitsland minister van Landbouw mag worden, is de cirkel rond." Özdemir is het eerste kind uit een gastarbeidersgezin dat minister wordt in een federaal kabinet.

Bron: Boerenbusiness / Foodlog

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek