Duitsland verplicht label voor dierenwelzijn op vleesproducten

De meeste mensen staan niet stil bij waar hun stukje vlees vandaan komt. Daar wil Duitsland verandering inbrengen met een opvallende nieuwe maatregel. Binnenkort wordt er een verplichte etikettering aangebracht op vleesproducten, met informatie over de manier waarop de dieren gekweekt en gefokt zijn.

21 juni 2023
Lees meer over:
varken-stal-1280

De nieuwe etiketten zullen onder meer aantonen hoeveel plaats een dier had in zijn stal of het toegang had tot een buitenruimte. De groene landbouwminister Cem Özdemir hoopt dat deze labels zullen leiden tot een mentaliteitswijziging.

Betere omstandigheden, betere prijzen?

Özdemir zei dat hij van plan is om later dit jaar de eerste labels uit te rollen, te beginnen met vers varkensvlees en vervolgens het programma uit te breiden naar andere vleesproducten. Het logo zou dit jaar vrijwillig op sommige varkensvleesproducten kunnen worden geïntroduceerd. In 2024 wordt het verplicht.

De minister wil dat deze labels een gedetailleerd overzicht geven in welke omstandigheden een dier werd gehouden. Hij voorspelt dat boeren die hun dieren onder goede omstandigheden houden, betere prijzen voor hun waar zullen krijgen. Naast een label met kweekinformatie wil Duitsland ook meer inzetten op een uitgebreidere etikettering op basis van het land van herkomst.

Kritiek

Özdemirs voorstel wordt niet overal op gejuich onthaald. Volgens de lokale boeren- en consumentenorganisaties wordt er gekeken naar een te klein segment van de markt. Verwerkte vleesproducten zoals gehakt of worsten, kant-en-klare maaltijden en restaurantmaaltijden krijgen geen label, hoewel dit gaat om 70 procent van alle varkensvlees. Ze betreuren bovendien dat er voor vee en gevogelte voorlopig geen label geldt.

Dierenwelzijnsorganisaties zijn eveneens kritisch. Animal Rights Watch vindt dat de labels een te rooskleurig beeld geven van de omstandigheden waarin varkens worden gekweekt. Zo zou het verschil in leefomstandigheden tussen een negatief en een positief label te miniem zijn.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek