N-VA wil meer prijstransparantie in supermarkten

De consument moet beter geïnformeerd worden over de inkomsten van landbouwers, vindt Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele (N-VA). Daarom wil hij dat supermarkten transparanter communiceren over hun prijzen.

17 februari 2022  – Laatste update 17 februari 2022 22:30
Lees meer over:

De prijs van een fles volle melk van één liter in de supermarkt varieert, afhankelijk van het merk, tussen de 0,65 en 1,31 euro, terwijl melkveehouders momenteel zo’n 35 cent per liter melk krijgen. “De prijs aan de kassa is vaak een veelvoud van wat boeren ontvangen. Als consument is het belangrijk om die informatie te krijgen als je een keuze moet maken in de winkelrekken”, vindt Joris Nachtergaele.  

Niet alleen de melkveehouderij werkt met krappe marges. Ook de vlees- en groentesectoren voelen een oplopende financiële druk, getuige daarvan de prijsonderhandelingen met de West-Vlaamse diepvriesbedrijven die op het scherpst van de snee gevoerd werden. De telers van diepvriesgroenten lieten vorige week hun ongenoegen horen over de stroef lopende onderhandelingen. “Dat er begin deze week een akkoord werd bereikt, verandert niks aan de zwakke positie waarin alle landbouwers zich bevinden in de voedselketen”, aldus Nachtergaele.

Mensen zullen sneller kiezen voor producten waarvan ze weten dat de landbouwer een faire prijs krijgt

Joris Nachtergaele - Vlaams parlementslid (N-VA)

Volgens het parlementslid moet daar dringend een einde aan komen en kan meer prijstransparantie in de supermarkten deel zijn van de oplossing. “Landbouwminister Crevits stond positief tegenover mijn voorstel om de consumenten tussen de winkelrekken van de supermarkten beter te informeren over de vergoeding van de landbouwer bij elk product.”

Dat systeem bestaat onder andere al in Frankrijk. “Met het EGAlim-systeem wordt bij onze zuiderburen onder andere de prijs die de boer krijgt voor het product geafficheerd in de supermarkt. Ik ben ervan overtuigd dat mensen sneller zullen kiezen voor producten waarvan ze weten dat de landbouwer een faire prijs krijgt.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek