“We hadden tien jaar geleden al actie moeten voeren”

Honderden boeren hebben in West-Vlaanderen betoogd aan de fabrieken van vier grote groenteverwerkers. ABS en Boerenbond voerden samen actie om de verwerkers weer rond tafel te krijgen met onderhandelaar Ingro.

10 februari 2022  – Laatste update 14 februari 2022 20:13
pasfrost

In december en januari staan de jaarlijkse contractonderhandelingen voor industriegroenten in de regio West-Vlaanderen op de planning. In normale omstandigheden zouden die onderhandelingen nu al moeten afgerond zijn. Onder andere de coöperatieve Ingro, de belangrijkste vereniging van industriegroentetelers, voert hierbij de gesprekken over driewegscontracten met de afnemers en boeren kunnen dan in die contracten instappen.

Het eerste voorstel van de afnemers van industriegroenten werd afgeketst als volstrekt ondermaats. Het ging toen om een algemene prijsverhoging van 3 tot 5 procent voor een aantal teelten en tot 10 procent voor spinazie. Toen ABS daarop een tractorenblokkade aankondigde op 2 februari, kwam marktleider Ardo terug rond de tafel, maar tot een structureel beter bod waarin de telers zich konden vinden leidde dat niet.

Dure kunstmest en schaarse arbeid wegen op diepvriesgroentetelers
Uitgelicht
Zelfs in de West-Vlaamse groentetuin van Europa dreigt boeren straks onbetaalbaar te worden als de verwerkers hun prijzen niet optrekken. De galopperende kost van kunstmest en...
11 januari 2022 Lees meer

Op VILT schreven we al over de berekeningen met de verwachte kostprijsstijgingen voor kunstmest en arbeid, maar bij de telers leeft ook sterk dat de veranderende Europese regelgeving ook de gewasbescherming duurder maakt en dat er voor het teeltseizoen 2022 veel nieuwe eisen zijn opgenomen in de lastenboeken. “Eigenlijk hadden we al tien jaar geleden actie moeten voeren”, was het sentiment bij veel actievoerende boeren. Want de prijsvorming in een aantal teelten staat al jaren onder druk. De actiebereidheid was dan ook groot; met een 130-tal tractoren op elke locatie.

Bij Pasfrost in Zonnebeke, dat diepvriesgroenten verwerkt voor ‘private labels’, werd een kleine delegatie van ABS en Boerenbond ontvangen. Danny Metsu, voorzitter van ABS Ieper, vertelde achteraf dat Pasfrost alvast de belofte heeft uitgesproken om op korte termijn weer aan tafel te gaan zitten met Ingro. Bij Ardo in Ardooie kwam COO Bernard Haspeslagh zijn leveranciers toespreken. Haspeslagh vroeg begrip voor de moeilijke economische situatie van de diepvriesgroenteverwerkers, ook zij zien alle energiegerelateerde kosten stijgen en hun shipping wordt duurder.

Het was een reactie die op weinig begrip kon rekenen bij de aanwezig landbouwers. Danny Metsu: “Landbouwers hebben nood aan prijzen voor hun producten die meer dan louter kostendekkend zijn. Faire prijzen voor onze producten, meer wordt er niet gevraagd. De bedrijven hier breiden hun activiteiten vooral uit in West-Vlaanderen en bouwen in het buitenland af, dat wil zeggen dat ze met de West-Vlaamse boeren verder willen. Maar als ze de West-Vlaamse boeren geen correcte verloning meer willen geven, dan zullen ze over een paar jaar een groot aantal stoppers kennen. Dan moeten ze niet klagen dat ze geen leveranciers meer hebben van producten die ze hard nodig hebben.”

pasfrost2

Bij Ingro-manager Luc De Waele is ondertussen te horen dat ze hun telers zullen informeren welke verwerkers terug aan tafel willen zitten. “Dit mag niet lang meer duren. We hopen snel een antwoord te krijgen van onze afnemers.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek