ABS wil tegen maandagmiddag akkoord voor diepvriesgroenten

Vrijdagmorgen blokkeerde een vijftigtal boeren van het ABS de hoofdzetel van het groentebedrijf Ardo in Ardooie. De verwerkers zitten maandag weer aan tafel met telersvereniging Ingro. Als er geen akkoord is tegen maandagmiddag belooft het ABS nieuwe acties.

11 februari 2022  – Laatste update 14 februari 2022 18:48
Lees meer over:
actie Ardo protest diepvriesgroenten prijzen

Vorige week donderdag op de betoging was het al duidelijk dat de actiebereidheid bij de groenteboeren zeer hoog was, er was geen signaal meer gekomen dat de verwerkers terug aan tafel zouden gaan met de coöperatieve telersvereniging Ingro om betere prijzen te onderhandelen. De reactie van teler Mathias Spriet uit Wingene op woorden van Ardo-COO Bernard Haspeslagh ging viraal op sociale media.

Voor de tweede dag op rij blokkeerden ontevreden groenteboeren vrijdagochtend dus de terreinen van marktleider Ardo in Ardooie. Kort na 9 uur vrijdagmorgen draaiden de eerste tractoren het terrein op van het diepvriesgroentebedrijf Ardo. Meteen werd de toegang tot de site geblokkeerd. Geen auto of vrachtwagen kon er nog in of uit. “Bewust”, zegt Danny Metsu, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat in Ieper en vrijdag aanwezig in Ardooie. “Donderdag zijn we bij verschillende bedrijven in het zuiden van onze provincie langs geweest. Overal hadden we de indruk dat er bereidheid is om minstens voor een deel aan onze verzuchtingen tegemoet te komen. Behalve bij Ardo. Daarom willen we hier zo snel mogelijk een duidelijk standpunt van de directie”, klonk het.

Enkele telefoontjes volstaan

De ontevreden boeren waren met een vijftigtal, minder dan op donderdag, maar ruim genoeg om het bedrijf vast te zetten. “Dat is een bewuste keuze. In de loop van de dag wordt die groep afgelost. Op die manier kunnen we onze actie langer volhouden en komt de activiteit op onze landbouwbedrijven niet in het gedrang. De actiebereidheid in de sector is groot. Enkele telefoontjes volstaan om volk op de been te brengen. Dat hebben we nog niet veel meegemaakt. Een beter bewijs dat het water veel boeren aan de lippen staat, is er niet.”

Nog voor de middag werden onderhandelaars van de telersverenigingen Ingro en Vegras, de coöperatieve voor telers die alleen leveren aan Ardo, met hoogdringendheid naar het bedrijf uitgenodigd, voor overleg. Na een klein uurtje kwamen de onderhandelaars naar buiten met voorzichtig positief nieuws. “De directie van Ardo is bereid om voor een aantal teelten een jaarprijs te betalen die enkele procenten hoger ligt dan tot dusver was voorgesteld. Voorwaarde is wel, dat de andere diepvriesgroentebedrijven dezelfde inspanning willen doen.”

Stel je maar eens voor dat je als bediende bij Ardo van de baas te horen krijgt dat het slecht gaat en er daarom geen geld is om een jaar lang de lonen te betalen. Het kot zou te klein zijn. En terecht. Alleen: het is wat ons ook echt overkomt. Daarom moeten we vechten om te overleven

Danny Metsu - Voorzitter ABS Ieper

Maandag meer

De mededeling werd met gemengde gevoelens onthaald door de actievoerende boeren. “Wat Ardo voorstelt, is lang niet voldoende om de prijsstijgingen in ons productieproces te compenseren maar het is wel een stap in de goeie richting”, zegt Danny Metsu, voorzitter van ABS Ieper. “Historisch ook, want ik kan me niet herinneren dat operationeel directeur Bernard Haspeslagh ooit al zo’n toegift heeft gedaan. Wij geven de onderhandelaars nu een aantal dagen de tijd om gesprekken aan te knopen met de andere diepvriesgroentebedrijven. Tegen uiterlijk komende maandag om 16 uur willen we weten of alle bedrijven op dezelfde lijn zitten. Is dat niet het geval, dan komen er dinsdagmorgen nieuwe acties.”

De actievoerende groenteboeren houden dus de druk op de ketel. “Dat moet ook”, vindt Danny Metsu. “Velen van ons werken het hele jaar hard en verdienen weinig of zelfs niks. Die jaarprijzen zijn belangrijk voor ons omdat ze een stukje zekerheid bieden. Er zijn in onze sector zoveel elementen die we niet zelf in de hand hebben. Prijsstijgingen allerhande, maar bijvoorbeeld ook de weersomstandigheden. En als het negatief uitdraait, belandt het altijd in dezelfde nek: die van de teler. Je kan dat een beetje verdragen, en desnoods wat veel verdragen, maar uiteindelijk is de grens bereikt. Stel je maar eens voor dat je als bediende bij Ardo van de baas te horen krijgt dat het slecht gaat en er daarom geen geld is om een jaar lang de lonen te betalen. Het kot zou te klein zijn. En terecht. Alleen: het is wat ons ook echt overkomt. Daarom moeten we vechten om te overleven.”

Bron: HLN / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek