Minder aanbod, meer vraag: biomelkprijs zit weer in de lift
AnalyseDe biomelkprijs lijkt hersteld van de dip van de voorbije twee jaren. De Nederlandse zuivelverwerker Friesland Campina betaalt haar leden in april een garantieprijs van 66 euro per kilo waarmee het oude record van oktober 2022 uit de boeken gaat. Ook de Belgische coöperatie van biologische melkveebedrijven Biomilk betaalt haar leden steeds meer. “De vraag is deels hersteld en het aanbod is gedaald”, klinkt het.
“De biologische melkveehouderij maakt moeilijke tijden door. Door de dalende vraag naar biologische zuivelproducten stokt de vraag naar biologische melk.” Dat schreef VILT in april 2023 toen een aantal Vlaamse bedrijven plannen voor de omschakeling naar biologische melkveehouderij in de prullenmand hadden gegooid.
Twee jaar later is de sfeer weer helemaal anders in de sector. FrieslandCampina spreekt van een “gunstige markt voor biologische zuivelproducten". De Nederlandse zuivelverwerker, die fusieonderhandelingen voert met Milcobel, betaalt haar leden een garantieprijs van 66 cent per honderd liter. Daarmee zit de prijs boven het niveau van oktober 2022 toen de prijs piekte op 65,5 euro.

Na de coronaboost volgde de Oekraïne-dip
Corona had de biologische melkveehouderij aanvankelijk goed gedaan. Consumenten waren aan huis gekluisterd en gaven meer uit aan voedsel. Toen de coronamaatregelen opgeheven werden en mensen weer de deur uit konden, daalde de vraag naar bioproducten weer ietwat.
Deze vraag liep nog verder terug na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. “De inflatie sloeg toe en het consumentenvertrouwen lag op een laag niveau. Hierdoor bespaarden consumenten op de boodschappen en daar zijn duurdere biologische producten snel het slachtoffer van”, verklaart Chris Keppens van Biomilk.be, de Belgische coöperatie van biologische melkveehouders die in België 42 leden telt.
Vorig jaar constateerde Biomilk.be opnieuw een verbetering van de vraag en sindsdien zit ook de melkprijs weer in de lift. Op één jaar tijd steeg de basismelkprijs van 53 cent in februari 2024 tot 59,5 cent in februari 2025. “Daarmee zitten we weer op het niveau van 2022 en zelfs iets hoger”, vervolgt Keppens.
Ook bij Eko Holland Melk, de grootste inzamelaar van biokoemelk in Nederland, vertoont de prijs een opwaartse evolutie (zie grafiek).
Minder biologische melk door blauwtong en slecht gras
Behalve de aantrekkende vraag, speelt volgens Keppens ook het aanbod een rol. Een aantal factoren heeft er volgens hem toe geleid dat de biologische melkproductie in België lager lag dan in andere jaren. “Enerzijds zijn er enkele stoppers of bedrijven die terugschakelen. Anderzijds zien we ook de gevolgen van blauwtong, die vooral in Wallonië de veestapel heeft geïmpacteerd.”
Ook speelde de graskwaliteit een belangrijke rol. Door de vele regenval vorig voorjaar lag de graskwaliteit op een laag niveau. Hierdoor gaven de koeien op biologische melkveebedrijven, waar weidegang verplicht is, minder melk.
Rooskleurige toekomst in vooruitzicht
Keppens ziet de gevolgen hiervan onder andere in de lagere voorraden bij verwerkers en afnemers. Hierdoor heeft hij er vertrouwen in dat de melkprijs ook de komende maanden goed blijft.
Normaal gezien komt de melkprijs in het latere voorjaar iets onder druk te staan als het beweidingsseizoen start en de productie traditioneel piekt. Ook op langere termijn is hij positief gestemd. “De gevolgen van blauwtong, waardoor het moeilijk is om aan vervangingsvee te geraken, zullen nog wel enige tijd druk houden op de aanvoer”, aldus Keppens.
Biologische geitenmelk
Ook de biologische melkgeitenhouderij kan weer vooruitkijken. Ook deze sector kreeg het zwaar te verduren toen consumenten in de periode van hoge inflatie beknibbelden op biologische geitenzuivelproducten. “Maar de vraag trekt opnieuw sterk aan. Het consumentenvertrouwen lijkt hersteld”, vertelt Johan Devreese van Organic Goatmilk Coöperatie, dat in Nederland en België en Duitsland biologische geitenmelk ophaalt. “Nu moet en kan de melkprijs omhoog, pas dan hebben de biologische geitenhouders een duurzame toekomst”, stelt hij.
