header.home link

Melkveehouders in omschakeling kunnen biologische melk niet kwijt

De biologische melkveehouderij maakt moeilijke tijden door. Door de dalende vraag naar biologische zuivelproducten stokt de vraag naar biologische melk. Biomilk, een coöperatie van biologische melkveehouders in Vlaanderen en Wallonië, vermarkt momenteel een groot deel van haar melk via het gangbare circuit en neemt geen nieuwe leden aan. Daarmee wil ze voorkomen dat de melkprijs voor de bestaande leden onderuit gehaald wordt. Doordat ook andere afnemers geen extra melk willen, kunnen een aantal omschakelaars hun melk niet kwijt.

29 april 2023  – Laatste update 5 mei 2023 7:26
Lees meer over:

Terwijl het kabinet van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) recent de plannen aankondigde om de biolandbouw op te krikken naar vijf procent, verkeert de biologische melkveehouderij in zwaar weer. “De vraag naar biologische producten is dalende. Door de inflatie kijkt de consument meer naar de prijs en kiest hij voor niet-biologisch”, vertelt Jacob Devreese die in Lo-Reninge 240 koeien melkt. De melk levert hij aan Biomilk, een coöperatie van Vlaamse en Waalse biomelkveehouders.

Waar de coöperatie de voorbije vijf jaar sterk groeide (van 33 naar 52 leden) is de rek er voorlopig uit. “Wij nemen geen nieuwe leden aan”, vertelt voorzitter Luc Hollands die in de Voerstreek samen met zijn zoon 95 koeien melkt. Niet alleen de verminderde consumentenvraag speelt de coöperatie parten, ook de staking bij Delhaize wordt gevoeld. “Dat is een belangrijke afnemer en op het moment gaat daar minder melk naar toe.”

De moeilijke afzet vertaalt zich in de melkprijs die zakte van 58 cent in februari naar 56 cent in maart. “Deze zal de komende maand vermoedelijk verder zakken, misschien wel onder de 50 cent”, vervolgt Hollands die aangeeft dat door de teruglopende meer biologische melk in het gangbare circuit verkocht wordt. Dat is op zich niet ongebruikelijk, vooral in het voorjaar wanneer de productie traditioneel piekt als de koeien naar buiten gaan. Vorig voorjaar bracht ook de gangbare melkmarkt voldoende geld in het laatje, maar dat is dit jaar anders.

Geen Franse taferelen

Door de prijsdaling komt het melkveebedrijf van Hollands voorlopig niet in de financiële problemen. “Wij hebben ons eigen krachtvoer (erwten en graan, red.) en ruwvoer en laten de koeien in de zomer buiten grazen. Hierdoor en door het feit dat de stallen afbetaald zijn, liggen de kosten op ons bedrijf relatief laag. Dat is anders op jongere, intensievere bedrijven. Als de prijs verder zal dalen, kan de rentabiliteit daar wel in gevaar komen”, vervolgt Hollands die voorlopig geen Franse taferelen voorziet. “Daar zijn heel veel biologische melkveehouders teruggekeerd naar gangbare melkveehouderij.”

Feit is wel dat de groei van de voorbije jaren van bioboeren in de Vlaamse melkveehouderij geremd lijkt. Doordat Biomilk en ook andere afnemers, zoals bijvoorbeeld Pur Natur, geen extra melkers zouden aannemen, kunnen nieuwe bioboeren ook nergens heen met hun productie. “Er zijn een aantal bedrijven die de omschakeling maken naar biologisch, maar de melk niet kwijt kunnen en nu terug gangbaar gaan werken”, vertelt Devreese die de overheidsplannen dan ook met lede ogen aanziet. “Als men extra biologische landbouw wil, zou men zeker iets aan de vraagzijde moeten doen. De vraag daalt juist op het moment.”

Sommigen maakten de omschakeling naar biologisch, maar kunnen de melk niet kwijt en gaan nu terug gangbaar werken

Jacob Devreese - Biologische melkveehouder

Hollands blijft als voorzitter van Biomilk de toekomst wel positief inzien. Niet alleen denkt hij dat de vraag naar biologische producten op termijn aantrekt, hij gelooft ook heilig in biologische landbouw. “Als je de natuur met respect behandelt, krijg je er op termijn meer voor terug. In het begin hadden onze gronden het moeilijk toen we stopten met het toedienen van kunstmest, maar na enkele jaren is het evenwicht hersteld”, besluit hij. Terwijl een voorlopige ledenstop van kracht is, werkt de coöperatie met een wachtlijst "zodat diegenen die graag de biologische productiesmethodes op langere termijn willen toepassen hier zo snel mogelijk een meerwaarde voor kunnen vinden."

Prijsverschil biologische melk en gangbare melk verdwenen
Uitgelicht
Terwijl er vorig jaar nog een onderscheid van 14 cent was, verschillen biologische melk en gangbare melk nauwelijks nog in prijs. Dit heeft alles te maken met de explosieve st...
6 april 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek