MilkBE zet de duurzaamheidsinspanningen in de verf in het jaarverslag

In het jaarverslag 2023 blikt de vzw MilkBE terug op haar verwezenlijkingen en activiteiten in de Belgische zuivelketen in het afgelopen jaar. De grootste realisaties zijn de vooruitgang in het digitalisering van de duurzaamheidsmonitor, de vernieuwing van Monimilk, de uitbreiding van het solidariteitsfonds voor Botulisme en de actualisatie voor het IKM-lastenboek.

13 juli 2023
Lees meer over:
melkkoezuivelmelkveeweide

MilkBE is de brancheorganisatie voor de Belgische zuivelsector waarin enerzijds de producenten van melk en anderzijds de kopers en verwerkers van melk vertegenwoordigd zijn. De verduurzaming van de zuivelsector is een speerpunt voor de organisatie. Hun duurzaamheidsmonitor inventariseert de duurzaamheidsinitiatieven in alle schakels van de keten. “Op deze manier worden de inspanningen van de zuivelsector duidelijk”, zegt Roel Vaes, bestuurder van MilkBE. “Bovendien kunnen ze ook een basis zijn voor het uitbetalen van duurzaamheidspremies voor de melkveehouders.” In het komende werkjaar zet MilkBE verder in op de upgrade en de digitalisering van de duurzaamheidsmonitor. In de loop van 2023 zal deze gefinaliseerd worden. Er zullen extra criteria bevraagd worden met onder meer een focus op klimaat en dierenwelzijn. “De bedoeling is om melkveehouders maximaal administratief te ontlasten, maar ook bijkomende inspanningen van de zuivelketen in de verf te zetten”, aldus Vaes.

Make-over Monimilk

Met het monitoringsprogramma Monimilk zet MilkBE volop in op een proactieve aanpak om voedselveiligheid in de sector maximaal te garanderen. Jaarlijks worden via het programma ruim 1.700 monsters rauwe melk in verschillende gespecialiseerde laboratoria onderzocht op de aanwezigheid van contaminanten zoals dioxines, pesticiden, zware metalen en residuen van geneesmiddelen. In 2022 werd een nieuwe programma in gebruik genomen, aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten. En in 2023 werd de nieuwe IT-applicatie uitgerold. In het jaarverslag staat te lezen dat het platform voor staalnemers, labo’s en verwerkers van melk gebruiksvriendelijker werd en performanter, waardoor het risico op fouten verkleint.

Update IKM-lastenboek

‘Integrale Kwaliteit Melk’ (IKM) vertaalt de wetgeving en de sociaalmaatschappelijke engagementen van de melkproducenten tot een lastenboek met goede praktijken. Een werkgroep, samengesteld uit vertegenwoordigers van melkproducenten en melkverwerkers, bepaalt de inhoud ervan. “Het lastenboek biedt een actuele houvast voor melkveehouders in heel België zodat ze een vakkundig kwaliteitssysteem kunnen opzetten op hun bedrijf en zodat ze kwaliteitsvolle melk kunnen leveren waar de consument terecht vertrouwen in kan hebben”, aldus Annette Königs, adviserend expert voor de werkgroep IKM. 99,8 procent van de Belgische melkveebedrijven is IKM-gecertificeerd. In 2023 wordt het lastenboek geactualiseerd. “We willen vooral relevant blijven. Daarom moet ons kwaliteitshandboek mee evolueren met de verwachtingen van onze afnemers en de wensen vanuit maatschappelijke hoek”, aldus de voorzitter van MilkBE, Dirk Van De Keere.

Fonds Botulisme

“Al van bij de oprichting heeft het Fonds Botulisme een belangrijk deel uitgemaakt van de werking van MilkBE”, zegt MilkBE-bestuurder Hendrik Van den Haute. “Het fonds helpt de verliezen in te perken die een getroffen melkveehouder lijdt. Het afgelopen jaar werd het programma uitgebreid zodat het fonds nu ook een tussenkomst kan uitkeren voor zowel melkkoeien als voor volle vaarzen die gestorven zijn aan botulisme.

Renaat Debergh (BCZ) op pensioen: 5 vaststellingen over 35 jaar zuivelmarkt
Uitgelicht
Op 30 juni komt er een eind aan de 35-jarige carrière van Renaat Debergh als afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). De zuivelmarkt...
29 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek