Milieu- en bouwvergunning voor omstreden stal in Meldert

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant heeft een milieu- en bouwvergunning verleend voor een varkensstal en meeltorens achter de Overhemstraat in Meldert. De komst van de stal heeft de voorbije maanden voor heel wat beroering gezorgd bij omwonenden en Natuurpunt, die meer dan duizend handtekeningen verzamelden om de open ruimte te beschermen.
2 februari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant heeft een milieu- en bouwvergunning verleend voor een varkensstal en meeltorens achter de Overhemstraat in Meldert. De komst van de stal heeft de voorbije maanden voor heel wat beroering gezorgd bij omwonenden en Natuurpunt, die vrezen voor een aantasting van de open ruimte.

Dat de bouwvergunning er toch komt, verrast Het Laatste Nieuws niet. De varkensstal zal immers opgetrokken worden in landbouwgebied en de betrokken landbouwer heeft eerder reeds plannen opgegeven om de stal meer in het centrum van het dorp te bouwen. Het lokale actiecomité en Natuurpunt kunnen bezwaar indienen tegen de beslissing.

"We kunnen nog beroep aantekenen bij de bevoegde minister en bij de Raad van State", preciseert Hugo Abts, de voorzitter van Natuurpunt Velpe-Mene. Peter Haegeman van het buurtcomité Mooi Meldert kijkt voorlopig nog de kat uit de boom en stipt aan dat zijn vereniging de buurtbewoners vertegenwoordigt en dus een ander standpunt zou kunnen innemen dan Natuurpunt.

Twee maanden geleden beklaagde Natuurpunt zich nog over het feit dat de gemeente Hoegaarden een termijn van 75 dagen liet verstrijken om advies uit te brengen. Volgens de vereniging ging het om een manoeuvre dat werd ingefluisterd door bevriende juristen van Boerenbond. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers ontkende dit.

Feit is wel dat Boerenbond zich in dit dossier achter de belangen van het landbouwersgezin geschaard heeft. "Het gaat om een jong gezin dat al sinds 2005 in een procedure verwikkeld is. Bij het begin van die procedure werd op vraag van de gemeente de locatie van de stal verschoven naar herbevestigd agrarisch gebied. Verantwoord ondernemerschap moet niet geslachtofferd worden voor verregaande onverdraagzaamheid in een anders zo rustig boerendorpje", luidde het eerder.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek