header.home link

Milcobel vangt bot bij hof van beroep

2 september 2021

Het hof van beroep in Gent heeft het hoger beroep in kortgeding van Milcobel afgewezen. De rechter oordeelde dat er wel urgentie was voor de 14 leden om te vertrekken, aangezien zij al getekend hadden bij een concurrerend zuivelbedrijf dat een hogere melkprijs aanbood.

Lees meer over:

Milcobel had beroep aangetekend tegen de beslissing van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde over de uittredingsstop, die de zuivelcoöperatie begin april had afgekondigd. Met die stop duwde de raad van bestuur de pauzeknop in voor opzeggingen. In de maanden die eraan vooraf gingen, had een groot aantal leden-leveraars de melkerij immers verlaten. Milcobel wilde vermijden dat nog meer leden de deur achter zich toe zouden trekken.

Maar de maatregel kon op weinig bijval rekenen bij meerdere leden. Zij gaven in de periode tussen april en juli toch hun opzeg. Veertien van hen spanden in juli een kortgeding aan, en kregen gelijk van de rechter in Dendermonde.

De raad van bestuur van Milcobel heeft wettelijk gezien wel de bevoegdheid om uittredingen te weigeren als de financiële zekerheid in gevaar komt

Rechter hof van beroep in Gent

De rechter van het hof van beroep in Gent heeft nu het hoger beroep van Milcobel afgewezen, maar gaf wel aan dat de raad van bestuur wettelijk gezien wel de bevoegdheid heeft om uittredingen te weigeren in geval de financiële zekerheid van de coöperatie in gevaar komt.

Hiermee is de kortgedingprocedure afgelopen, maar het verhaal is nog niet gedaan. Er loopt momenteel nog een procedure ten gronde, die opgestart is door de 14 leden, om een definitieve uitspraak voor de gewone rechtbank te bekomen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek