Meus kookt en Vlaanderen volgt: hoe kookprogramma's ons menu bepalen
nieuwsWat eet de Vlaming morgen? Het is misschien de minst boeiende vraag die je aan een waarzegster in een schimmige kermistent kan stellen, en het is ook overbodig. Je hebt geen glazen bol nodig om deze vraag te beantwoorden, een tv-abonnement volstaat. Want wat blijkt? De gerechten die aan bod komen in kookprogramma’s zoals Dagelijkse Kost, hebben wel degelijk weerslag op wat de Vlaming in zijn kar legt. Een onbedoeld verschijnsel, of een bewuste marketingzet? Volgens VLAM zijn tv-programma’s een erg handige manier om lokale producten te promoten.
Het VRT 1-programma ‘Iedereen Beroemd’ wijdde er recent een hele rubriek aan: zet Jeroen Meus vis op het menu, dan is het effect bij de vishandels meteen voelbaar. Hoewel er nog geen studies zijn gebeurd om het fenomeen te bevestigen met concreet cijfermateriaal, is het een trend die ook het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM beaamt. Meer nog: VLAM heeft een structurele samenwerking om producten van hier te promoten. “In de tv-wereld gaat voor niets de zon op”, zegt Liliane Driesen van VLAM. “De producten, recepten en toestellen die je ziet in kookprogramma’s, zijn vaak het gevolg van sponsoring. Ook wij hebben een redactionele samenwerking met Dagelijkse Kost.”
Redactionele samenwerking
Driesen duidt dat er verschillende manieren bestaan van samenwerking. De meest gekende is productplacement: een adverteerder betaalt een (stevig) bedrag aan een tv-maker, en in ruil krijgt het product een vooraf afgesproken, strikt omlijnde hoeveelheid schermtijd. Op tv vertaalt zich dat bijvoorbeeld in tv-gangster Tony Soprano die zijn misdaadgevulde dagen start met een verkwikkend glaasje Tropicana-appelsiensap, tot de verdachte hoeveelheid airfryer-opdrachten in Celebrity Masterchef op Play4. De afspraken rond productplacement zijn contractueel strikt omlijnd en kennen, althans in België, ook hun wettelijke beperkingen. Zo heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) Celebrity Masterchef een boete van 25.000 euro voorgeschoteld, omdat de Philips Airfryer maar liefst 17 minuten in beeld was. Dat ging stevig in tegen de regel dat het tonen van gesponsorde producten niet "overmatig" mag zijn.
De structurele samenwerking tussen VLAM en Dagelijkse Kost is echter van een heel andere aard. Geen productplacement, wel een 'redactionele samenwerking', verduidelijkt Driesen. “Deze samenwerking betekent dat we aan de programmamakers suggesties geven voor ingrediënten, maar het is aan de ploeg om te kiezen of men daar al dan niet mee aan de slag wil gaan, en op welke manier. Zo heb je volgende week de Week van de Fricassee, waar we een suggestie voor doen, net als voor de Week van het Witloof, om zo bepaalde campagnes en seizoenproducten naar voren te schuiven. De sectororganisaties waar wij contact mee hebben, geven aan dat ze het effect wel degelijk voelen, zelfs al hebben we geen concrete, meetbare cijfers.”

VLAM erkent 4 nieuwe Vlaamse traditionele streekproducten
23 oktober 2024Eenmalige en vaste samenwerkingen
Voor kookprogramma’s is VLAM een veelgevraagde partner. “Ik denk dat we een aantrekkelijke keuze zijn omdat we niet werken met merken maar met producten. Dat is interessant voor tv-makers. We krijgen geregeld aanbiedingen en vragen voor samenwerking, met bijvoorbeeld SOS Piet, Masterchef of njam!. Zulke campagnes zijn uiteraard wel kostelijk, dus we onderzoeken telkens grondig of deze samenwerkingen passen binnen de strategie van onze sectorcampagnes. In het verleden hebben we bijvoorbeeld samengewerkt met SOS Piet, waar Piet de kijkers tip gaf voor een barbecue met vlees van bij ons.”
Wat vaste samenwerkingen betreft, is Dagelijkse Kost wel uniek. “Op de korte termijn heb ik nog geen weet van geplande samenwerkingen tussen VLAM en andere programma’s, behalve ons vaste partnership met Dagelijkse Kost", zegt Driesen. "Al kan dat de komende maanden natuurlijk veranderen, want het najaar is steeds een drukke periode. Tijdens de feestdagen willen mensen wel eens uitgebreider koken, en dat merken we aan de cijfers op onze website lekkervanbijons.be. Traditioneel is 24 december de hoogdag voor onze bezoekersaantallen.”
Influencers
VLAM werkt overigens niet enkel samen met tv-makers. Ook de kracht van influencers is het centrum niet ontgaan. Zo was er recent de campagne rond het Vijfde Kwartier, in samenwerking met influencer Loïc Van Impe. “Sociale media zijn een belangrijk en groeiend kanaal waarlangs we werken”, zegt Driesen. “Influencers slagen erin om een heel groot bereik te halen, vaak ook bij een jonger publiek. Niet enkel voor voeding, ook voor de sierteelt werken we samen met influencers die zich specialiseren in decoratie en lifestyle.”
In 'Iedereen Beroemd' vragen handelaars aan Meus om op tijd een seintje te geven als hij bepaalde producten wenst te gebruiken, zodat men zich kan voorbereiden op de toenemende vraag. Ook dat is een taak die VLAM op zich neemt. “In aanloop van de Week van de Witloof bijvoorbeeld contacteren we de retail om hen te waarschuwen zodat ze zich kunnen voorbereiden. We doen hetzelfde naar horeca en verswinkels toe. VLAM communiceert dus niet enkel naar het grote publiek toe, maar ook naar de retail via gespecialiseerde campagnes, mailings enzovoort om alle retailspelers te bereiken, groot en klein. Zeker de feestperiode is een belangrijke periode om mensen te triggeren en te inspireren.”
Bron: Bezig
Beeld: VRT Verne Photography