VLAM erkent 4 nieuwe Vlaamse traditionele streekproducten
nieuwsSint-Antoniusbeuling, Leeuwse kaastaart, koffie uit het Land van Aalst en Vicaris Tripel krijgen voortaan het label van Vlaams streekproduct. "Een mooie doorsnee van ons Vlaams eetbaar erfgoed", klinkt het bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). De vier nieuwe producten vervoegen de 226 andere producten die het label al dragen, waaronder dranken, vlees, vis, zuivel, groenten, fruit en zoetigheden.
Het patrimonium met Vlaamse traditionele streekproducten is weer wat rijker. Vier Vlaamse producten werden bij de laatste erkenningsronde van dit jaar erkend en officieel aan het Vlaams gastronomisch erfgoed toegevoegd. Het gaat om diverse productcategorieën zoals gebak, koffie, vlees en bier, afkomstig uit provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. "Een mooie doorsnee van ons Vlaams eetbaar erfgoed", zo meldt VLAM. De erkende producten mogen vanaf nu het label 'streekproduct.be' dragen. Jaarlijks organiseert VLAM twee tot drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten.
Het gaat om Leeuwse kaastaart van Bakkerij De Linde in Budingen, koffie uit het Land van Aalst van Maeskes Roem in Moorsel, Sint-Antoniusbeuling van Slagerij Bernaerts uit Kalmthout en Vicaris-tripel van Brouwerij Dilewyns in Dendermonde. "Deze producten zijn sterk verbonden met tradities zoals processies en patroonheiligen", zegt VLAM. "De producenten kiezen nog steeds voor een ambachtelijke productiewijze en koesteren de lokale traditie."
Leeuwse kaastaart
In Zoutleeuw en omstreken is kaastaart de kermisstaart bij uitstek. De Leeuwse kaastaart werd met “Sinksen” (Pinksteren, red.) zowel thuis als bij de bakker gebakken. Zo ook bij Bakkerij De Linde uit Budingen, deelgemeente van Zoutleeuw, sinds de jaren ’70. De derde generatie bakt ze nog steeds volgens het 100 jaar oude recept: rijk gevuld, met volle plattekaas, verse eieren en room.
Koffie uit het Land van Aalst
Maeskes Roem, de meest gedronken koffie in het land van Aalst, werd door koffiebrander Maes opgestart in 1925 in Gijzegem. Sinds 1969 is de koffiebranderij in handen van de familie Callebaut-De Plecker en verhuisde ze naar Moorsel. De koffie is zeer goed ingeburgerd in Aalst en omstreken en ontbreekt niet op het carnaval of andere festiviteiten. Met hun 'Exclusive blend', een pittige volmondige koffie met een zachte afdronk, sluiten ze mooi aan bij de zachtere Oost-Vlaamse koffies.
Sint-Antoniusbeuling
De term “beuling” verraadt het, we zitten in de provincie Antwerpen. Jaarlijkse vierde men er op 17 januari Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers. Dit deed men door varkenskoppen en vleeswaren, meestal frut en beuling, in de kerk te verkopen voor het goede doel. En hierbij hoorde een feestelijke beuling, de Sint-Antoniusbeuling. Feestelijk omdat de gewone zwarte beulingvulling verrijkt werd met drank, meestal Calvados, en rozijnen. Jarenlang was het in Kalmthout bij Slagerij Bernaerts de specialiteit van grootmoeder Bernaerts om deze beulingen te bereiden, nu staat slager Koen Bernaerts aan de mengkuip.
Vicaris tripel
België kent enkele traditionele biertypes, een aantal werden al erkend als traditioneel streekproduct of zijn zelfs Europees beschermd. De “tripel” is één van de jongere Belgische biertypes. Vanaf het interbellum experimenteerden Belgische brouwers met zwaardere bieren, nog zwaarder dan een dubbel. In 1934 lanceerde de paters van Westmalle hun “superbier”. In 1956 heeft broeder Thomas het recept aangepast tot een blond bier met veel body, moutig en toch delicaat bitter. Dit bier kreeg vervolgens de naam “tripel” en werd het prototype van een Belgische tripel.
Brouwerij Dilewyns uit Dendermonde koos van bij de start voor een traditioneel biertype, Vicaris tripel werd ontwikkeld samen met De Proefbrouwerij. In 2010 ging Vincent Dilewyns zelf achter de brouwketel staan. Hun tripel Vicaris heeft een alcoholgehalte van 8.5 procent, het heldere bier wordt licht troebel naarmate men de bodem van de fles bereikt. Door zijn volmondige smaak, met hop en mout in evenwicht, proef je een typische tripel.

Beeld: VLAM