Konijnkoekje, honing uit De Merode, witte speculaas en Waas spek erkend als streekproduct
nieuwsVlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft vier nieuwe streekproducten toegevoegd aan de Vlaamse lijst met erkende streekproducten. Het gaat om het Dilbeeks konijnkoekje, Merodegoud (Vlaamse streekhoning uit Tessenderlo), witte speculaas en speculaas met amandel uit Lokeren en Boerke Waas (gekookt spek uit het Waasland). Brouns maakte het nieuws bekend tijdens een bezoek aan een bakkerij in Dilbeek, bij Brussel.
Minister Brouns bakte zelf enkele Dilbeekse konijnkoekjes mee. Hij hielp bakker Frank Bossuyt en doopte de pootjes in chocolade. Het "konijntje" werd in 1986 voor het eerst gebakken door Pierre Bossuyt. Zoon Frank zette de traditie voort. Het zandkoekje verwijst naar de bijnaam "konijnenfretters" die de Dilbekenaren te danken hebben aan een legende over een bezoek van Keizer Karel. Bakker Frank Bossuyt kreeg woensdagmiddag van minister Brouns een erkenningsdiploma en een STREEKPRODUCT.be-sticker.
Het is de Sectorgroep Streekproducten van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) die op advies van een onafhankelijke beoordelingscommissie van voedingsspecialisten het label STREEKPRODUCT.be uitreikt. Producten worden beoordeeld op vijf criteria waaronder traditie, streekgebondenheid en ambachtelijke productie. Op de Vlaamse lijst staan vandaag 223 producten. Daar staan bekende producten op zoals Geuze-Lambiek, Limburgse vlaai, Geraardsbergse mattentaarten, maar ook veel minder bekende. De bekendste streekproducten hebben daarnaast vaak ook een Europese erkenning.
Brouns onderstreept het belang van streekproducten: "De trots over die Vlaamse producten gemaakt door vakmannen en vakvrouwen mogen we meer uitdragen. Niet iedereen krijgt zomaar die erkenning - een commissie oordeelt hierover. Die Vlaamse streekproducten zijn meer dan lekkernijen. Lokale verankering en traditie zijn daarbij belangrijke criteria. Het product moet ook wijd in de regio bekend zijn. Door die erkenning houden we die mooie traditie van bepaalde producten ook in stand. Het is belangrijk dat we deze ambachten blijven koesteren en ondersteunen."
‘Merodegoud’, Vlaamse streekhoning
Dylan Elen van Merodegoud uit Tessenderlo voegt een unieke laag toe aan de lokale fauna waarvan zijn honing gemaakt is: hij werkt met de inheemse zwarte honingbij (Apis mellifera mellifera), een bedreigde soort die minder maar bijzonder kwalitatieve honing produceert. Zijn honing is dus niet alleen streekgebonden, maar ook gemaakt door streekeigen bijen.
Dylan imkert op plekken met een rijke imkertraditie. Zijn bijenkasten staan onder meer in de Vallei van de Zwarte Beek, het Landschapspark de Merode (voorjaarsbloemenhoning), de Nationale Parken Bosland, Hoge Kempen (heidebloesemhoning) en de Brabantse Wouden.
Witte speculaas
Witte speculaas komt weinig voor in ons land en onderscheidt zich door witte suiker en weinig kruiden. Recepten uit de jaren 1940 tonen aan dat het om een oude traditie gaat.
Bakker Hubert Aerts uit Lokeren begon in 1927 met brood en beschuiten, later volgden witte en bruine speculaas. Tot begin 2024 leidde Els Aerts de bakkerij; nu zetten Karin Savooy en Liviu Sandu het ambacht voort.
Aan hun erkende Belgische speculaas voegen ze nu ook de traditionele Aerts speculaas met amandelen toe.
Gekookt spek uit het Waasland
Gekookt spek was ooit een typische slachtbereiding in heel Vlaanderen, maar verdween op veel plekken. In het Waasland bleef het echter populair. Zes Klasseslagers bundelden hun krachten om een recept te ontwikkelen dat de lokale traditie eert én moderniseert.
Ze gebruiken blokjes buikspek van 1,5 à 2 kg, die vacuüm gezouten en vervolgens 8 uur lang gepocheerd worden op 72°C. Zoals vroeger worden groenten, laurier, jeneverbessen, peper en kruidnagel toegevoegd. Deze methode zorgt voor smaakvol spek met een stevige structuur dat toch smelt op de tong, én goed bewaart.
Boerke Waas gekookt spek is veelzijdig: koud met brood, warm bij stoemp, of op de grill of BBQ.
Het spek is te vinden bij Klasseslagers Quatacker uit Sint-Niklaas, Ter Saksen uit Beveren, Broecke uit Beveren, Boel uit Nieuwkerken, De Looze uit Stekene en Van der Weken uit Zwijndrecht.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving