Limburgse vlaai is voortaan Europees beschermd

De Europese Commissie heeft dinsdag de inschrijving van de 'Limburgse vlaai' in het register van Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) goedgekeurd. Dat moet het streekproduct uit Belgisch en Nederlands Limburg beter beschermen tegen namaak.

16 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 16 januari 2024 17:55
Lees meer over:
Limburgse Vlaai

Culinair erfgoed

De 'Limburgse vlaai' is een goudbruin gebakken ronde zoete taart met een rijke variatie aan vullingen en afwerkingen die steeds meegebakken worden. Typisch is de bodem van de vlaai, een zoet gistdeeg, waarvan de textuur vergelijkbaar is met brooddeeg.  De vulling kan bestaan uit fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker of ei-vulling of een combinatie hiervan.

Het gebak wordt gemaakt in de Belgische provincie Limburg en in de aangrenzende, gelijknamige Nederlandse provincie. "Vandaag maakt de Limburgse vlaai niet enkel deel uit van het culinaire erfgoed van Limburg, maar haar faam reikt tot ver over de grenzen van de regio" en "de naambekendheid is gegroeid samen met de groei van het toerisme in Limburg", stelt de Commissie. 

De Europse Unie kent BGA's toe aan producten of levensmiddelen die afkomstig zijn uit een specifieke regio, en waarvan een bepaalde kwaliteit, reputatie of ander kenmerk toegeschreven kan worden aan die geografische oorsprong. Onder meer "Geraardsbergse mattentaarten", "Brussels grondwitloof" en "Jambon d'Ardenne" genieten dezelfde bescherming.

Volgens lastenboek

Bakkers uit Belgisch of Nederlands Limburg die Limburgse vlaai willen verkopen, moeten zich aanmelden bij vzw Limburgse Vlaaibakkers. Daarbij moeten ze een document ondertekenen waarin ze beloven om het lastenboek strikt te volgen. Vandaag zijn er al 39 Belgische en 36 Nederlandse bakkers erkend die de Limburgse vlaai mogen verkopen. De FOD Economie zal langs Belgische zijde controleren of die regels strikt worden gevolgd. In Nederland gebeuren de controles door de Voedselwareninspectie. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een proces-verbaal krijgen.

Maandag 22 januari is er een officiële plechtigheid voorzien om de erkenning van de Limburgse vlaai te vieren. Zowel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) als zijn Nederlandse collega Piet Adema zullen daarbij aanwezig zijn. De Limburgse bakkers zullen tijdens de plechtigheid het officiële BGA-label ontvangen.

Aantal Vlaamse streekproducten met EU-label erg beperkt
Uitgelicht
Het is exact tien jaar geleden dat een eerste Vlaams streekproduct het Europese label 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA) kreeg. Die eer viel toen te beurt aan de Geraa...
15 februari 2017 Lees meer

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek