Leuven is voor de derde keer veggiehoofdstad van België
Leuven kon zijn inwoners het meest warm maken om in maart aan de Veggie Challenge mee te doen. Daarmee kroont de stad zich voor de derde keer tot veggiehoofdstad van België. "Deze eerste plaats toont aan dat er in Leuven een groot draagvlak is voor duurzame, vegetarische en gezonde voeding", zegt David Dessers (Groen), Leuvens schepen van Landbouw en Consumptie.
Inwoners van verschillende steden en gemeenten werden tijdens de maand maart gemotiveerd om deel te nemen aan de 'Veggie Challenge' en dus om geen vlees te eten. De actie werd georganiseerd door veggie-en veganorganisatie ProVeg. Leuven telde procentueel het meeste aantal deelnemers en mag zich daarom opnieuw uitroepen tot veggiehoofdstad van België. De top drie werd vervolledigd door Deinze en Brugge. Over heel Vlaanderen en Brussel deden 5.000 mensen mee. Ook bedrijven konden zich registreren.
Volgens de Leuvense schepen van Landbouw en Consumptie toont de eerste plaats aan dat er in de stad een groot draagvlak is voor duurzame, vegetarische en gezonde voeding. "Dat vertaalt zich ook in een steeds groter aantal plantaardige gerechten op restaurant en steeds meer vegetarische restaurants en snackbars. We hopen dat heel wat Leuvenaars de smaak te pakken hebben gekregen en ook de komende maanden voor (meer) veggie kiezen", aldus Dessers.
ProVeg wou tijdens de Veggie Challenge het zo gemakkelijk mogelijk maken voor inwoners om plantaardig te eten. Vegetarisch of vegan eten zou volgens de vzw wel een draagvlak hebben in België, maar velen doen het nog niet. Uit een iVOX-onderzoek van dit jaar in opdracht van ProVeg, blijkt dat 35 procent van de Belgen die geen vegetariër of (bijna-)veganist is, aangeeft in de toekomst zijn vlees-, vis- en/of zuivelconsumptie te willen verminderen. Dat gaat van wekelijks vegetarisch eten (16%) tot zo goed als volledig veganistisch eten (3%).
Uit eerder onderzoek van het Departement Omgeving bleek dat de Vlaming amper minder vlees eet dan tien jaar geleden. De helft (54,8%) van de Vlamingen at vorig jaar elke dag vlees of vis. 43,4 procent is flexitariër. Zij eten één of meerdere keren per week geen vlees of vis, maar schrappen het niet volledig. Het aantal mensen dat volledig vegetarisch (1,3%) en veganistisch (0,4%) eet blijft zeer beperkt in Vlaanderen.
Bron: Belga / eigen berichtgeving