header.home link

Landbouwbeurs in Libramont krijgt bijna 200.000 bezoekers over de vloer

2 augustus 2022

Op vier dagen tijd zijn 198.932 bezoekers afgezakt naar Libramont voor de 86e editie van de grootste landbouwbeurs in openlucht in Europa. Na twee jaar uitstel als gevolg van de coronapandemie, lokte de beurs iets meer bezoekers dan in 2019, maar iets minder dan in 2018. Dat zegt de organisatie maandagavond na afloop van de beurs.

Lees meer over:
libramontlandbouwbeurs2022-1250

"Hier begint de duurzame landbouw" was het motto van de landbouwbeurs. Het programma moest de nadruk leggen op een lokale, circulaire en autonome landbouw, die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen of grote geostrategische problemen, klonk het.

“Evolutie in landbouwwereld is bezig"

Een goed gekozen thema vindt Ecolo-minister Tellier. "We kunnen niet blijven doen zoals we altijd hebben gedaan. Ik heb het gevoel dat er een evolutie gaande is in de landbouwwereld. We bevinden ons structureel op een kantelpunt." Dat is zeker het geval met de oorlog in Oekraïne, zegt ze. "Die drijft de prijzen op van onder andere productiemiddelen, bestrijdingsmiddelen en energie."

Op de beurs had Tellier nog een boodschap: "Wij staan aan de zijde van de landbouwers om hen te begeleiden bij deze ecologische overgang. Sommigen gaan biologisch, anderen niet. Maar iedereen moet begeleid worden."

De Waalse regering heeft hiervoor een landbouwmilieuplan goedgekeurd. Tijdens de beurs stelde Tellier een nieuwe reeks hulpmiddelen en instrumenten ter ondersteuning van de telers voor in het kader van de zogenaamde "Yes We Plant"-strategie, die tot doel heeft om op grote schaal bomen en hagen te planten in functie van de biodiversiteit en een betere weerbaarheid tegen de klimaatverandering.

Iets meer dan een jaar na de start staat de teller van de operatie op meer dan 1,36 miljoen bomen en ongeveer 1.400 km heggen die al zijn geplant of klaar zijn om te worden geplant. In de gewestelijke beleidsverklaring van de Waalse regering werd ernaar gestreefd om tijdens de huidige legislatuur (2019-2024) 4.000 km open hagen en/of een miljoen bomen aan te planten. Om die ambities waar te maken, wordt onder meer ingezet op meer begeleiding van boeren bij het onderhoud van de hagen en worden 200.000 gratis zaailingen gratis uitgedeeld.

Belang van persoonlijk contact

Het beursweekend leek rustig te verlopen, tot een ongeval de aanwezigen zondagavond opschrikte. Toen brak de giek van een kraanwagen af, wat materiële schade, maar geen slachtoffers veroorzaakte.

Directeur Natacha Perat zei "extreem tevreden" te zijn over deze editie. Dat zowel het grote publiek als de landbouwers zelf na 2 jaar uitstel opnieuw present tekenden, toont aan dat het persoonlijk contact zeer belangrijk is, onderstreept de organisatie.

Uitgelicht
De Waalse ministers van Landbouw en Milieu, Willy Borsus (MR) en Céline Tellier (Ecolo), hebben vrijdag samen met de federale minister van Landbouw David Clarinval (MR), de st...
1 augustus 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek