"Landbouw helpt biodiversiteit in Vlaanderen bewaren"

nieuws
Een groep onderzoekers van de K.U.Leuven trekt aan de alarmbel met betrekking tot het verlies aan biodiversiteit op aarde. In hun kritiek op de negatieve impact van intensieve landbouw worden zij niet gevolgd door Boerenbond-voorzitter Vanthemsche die dankzij landbouw juist heel wat biodiversiteit bewaard ziet in Vlaanderen.
4 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Een groep onderzoekers van de K.U.Leuven trekt aan de alarmbel met betrekking tot het verlies aan biodiversiteit op aarde. Op een door de universiteit georganiseerd symposium pleiten zij voor een nieuw en daadkrachtig beleid. Hun kritiek op intensieve landbouw werd gepareerd door Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche die juist dankzij landbouw nog heel wat biodiversiteit bewaard ziet in Vlaanderen.

Het gaat volgens de wetenschappers erg slecht met de biodiversiteit op aarde. In Vlaanderen alleen al verdwenen vorige eeuw 228 soorten en 28 procent van alle soorten dreigt op korte termijn verloren te gaan. "Zonder de rijkdom aan planten- en diersoorten kan de mens niet overleven", aldus de KUL-onderzoekers. Er is met name een oorzakelijk verband tussen biodiversiteit en het goed functioneren van ecosystemen. Het bestaande beleid ter bescherming van de biodiversiteit faalt volgens de onderzoekers.

De groep pleit voor een strenge en doeltreffende regelgeving inzake het behoud van biodiversiteit en het optrekken van de financiële middelen hiervoor. Biodiversiteit moet beleidsmatig gewaardeerd worden als een publiek goed en beleidsbeslissingen dienen steeds onderworpen te worden aan een 'biodiversiteitstoets'.

Beleidsmensen moeten ook nauwer samenwerken met wetenschappers. De bescherming van de biodiversiteit mag niet beperkt blijven tot reservaten, maar moet zich ook richten tot verstedelijkte gebieden, productiebossen en landbouwgebied. De negatieve impact van intensieve landbouw is volgens de onderzoekers bijzonder groot. De relatie tussen landbouw en biodiversiteit dient dringend hersteld te worden.

Volgens Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche, die samen met Johan Devreese van Bioforum de landbouwsector vertegenwoordigde op het symposium, staan biodiversiteit en landbouw samen onder druk in een benadeeld gebied als Vlaanderen waar 34 procent van alle beschikbare grond is volgebouwd. Het Europees gemiddelde bedraagt 11 procent. Slechts 46 procent van de beschikbare grond in Vlaanderen is landbouwgrond, terwijl dat aandeel in Nederland (55%), Frankrijk (54%) en Denemarken (64%) duidelijk hoger ligt.

“Ondanks die moeilijke uitgangspositie wordt van de landbouw in Vlaanderen een significant zwaardere inspanning verlangd dan die in andere delen van Europa”, zei Vanthemsche. Daarom wees hij in zijn lezing, met verwijzing naar het Vlaams milieurapport, op de grote inspanningen die de landbouw reeds doet op het vlak van leefmilieu en klimaat. “Juist dankzij de aanwezigheid van landbouw is in Vlaanderen nog heel wat biodiversiteit overgebleven”, verklaarde Vanthemsche. 

Vanthemsche voegde er meteen aan toe dat de landbouwsector rechtszekerheid vraagt. “Boeren die groene diensten leveren, hebben recht op marktconforme vergoedingen en hun inspanningen mogen niet leiden tot een verdere ‘vergroening’ van de bestemming van het betrokken gebied”, aldus Vanthemsche. “Anders kan de landbouw in ons rijke Vlaanderen niet overleven en gaat onze bijdrage aan de Vlaamse biodiversiteit definitief verloren.”

Bron: Belga/Boer& Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek