"Kwijtschelding boetes oorzaak nitraatresidustijging"

Het gemiddelde nitraatresidu in de Vlaamse landbouw-gronden is vorig jaar, na twee jaar daling, weer gestegen. De oorzaak ligt volgens de Bond Beter Leefmilieu (BBL) gedeeltelijk in de kwijtschelding van de boetes voor de landbouwers in 2007 en 2008. "In een dergelijk klimaat van straffeloosheid blijft het mestoverschot een probleem", zegt Linn Dumez van BBL.
8 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Het gemiddelde nitraatresidu in de Vlaamse landbouwgronden is vorig jaar, na twee jaar daling, weer gestegen, zo bleek uit het nitraatresidurapport 2010 van de Mestbank. De oorzaak ligt volgens de Bond Beter Leefmilieu (BBL) gedeeltelijk in de kwijtschelding van de boetes voor de landbouwers in 2007 en 2008. "In een dergelijk klimaat van straffeloosheid blijft het mestoverschot een probleem", zegt Linn Dumez van BBL.

Sinds het in voege treden van het nieuwe mestdecreet in 2007 waren de resultaten zowel inzake nitraatresidu als inzake waterkwaliteit bemoedigend. "Maar na nauwelijks twee jaar lijkt het gunstige effect van het nieuwe mestdecreet al uitgewerkt", aldus BBL. Een te hoog nitraatresidu heeft negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit.

De stijging van het gemiddelde nitraatresidu zou te maken hebben met de droogte in augustus en september 2009. Maar dat is volgens Linn Dumez van BBL slechts een gedeeltelijke verklaring. Bij de landbouwers die een 'beheersovereenkomst verminderde bemesting' hadden afgesloten met de Vlaamse Landmaatschappij, werden immers geen verhoogde nitraatresidu's opgemeten.

Landbouwers zonder beheersovereenkomst zouden op het einde van het groeiseizoen nog wel dierlijke mest hebben uitgereden. "Men moest het overschot aan dierlijke mest kwijt, en de schrik voor een boete wegens een te hoog nitraatresidu woog daar blijkbaar niet tegenop", zegt Dumez. "Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien de boetes zowel in 2007 als in 2008 werden kwijtgescholden".

"Bovendien zijn de strafmaten voor 2009 ook nog niet vastgelegd. In een dergelijk klimaat van straffeloosheid blijkt het Vlaamse mestoverschot nog steeds een serieuze bedreiging voor de waterkwaliteit", aldus Dumez.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek