ABS: “Versnelde invoering nulbemesting is flagrante woordbreuk”

De versnelde invoering van nulbemesting is volgens het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) woordbreuk van de Vlaamse overheid met verregaande gevolgen voor de landbouwbedrijven. “Plots de toegezegde ontheffing voor nulbemesting intrekken, tast niet alleen de rentabiliteit of leefbaarheid aan van degene die erdoor getroffen wordt”, aldus ABS. “Het is ook een symbool voor een overheid die weinig visie heeft en de gevolgen van haar beleidsdaden simpelweg negeert of minimaliseert.”

21 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 maart 2024 16:22 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Als landbouwondernemer reken je op gemaakte afspraken met de overheid en zeker als het over een productiemiddel als grond gaat. Dat laat ABS in een reactie weten op het eerder gepubliceerde artikel over de verruimde en versnelde invoering van nulbemesting die van kracht is sinds de inwerkingtreding van het stikstofdecreet. De versnelde invoering van nulbemesting houdt in dat elke landbouwer met één of meerdere percelen in groene bestemmingen in SBZ-H-gebied uiterlijk tegen 2028 het bemestingsverbod zal moeten naleven, uitgezonderd op huiskavels. In het verleden kregen sommige landbouwers een ontheffing van nulbemesting voor hun percelen. Deze ontheffing kon eenmalig overgedragen worden naar rechtstreekse afstammelingen. Maar door de nieuwe regelgeving zullen de ontheffingen vervallen waardoor ook de overdracht op de zonen of dochters wegvalt. Voorlopige cijfers schatten in dat er 1.320 landbouwers gevat zouden worden door het vernieuwde beleid rond nulbemesting.

Woordbreuk over schaarse gronden

“Jonge landbouwers, die erop rekenden dat ze gedurende hun loopbaan nog van de ontheffing konden genieten, zien een deel van het fundament onder hun bedrijf aangetast”, reageert ABS. “Deze flagrante woordbreuk kan zeer verreikende gevolgen hebben, ook de kredietverstrekkers rekenden op deze ontheffing bij het toekennen van kredieten.”

“Huiskavels worden vrijgesteld van nulbemesting,” gaat ABS verder, “maar de definitie van huiskavel is te rigide. Veel percelen die eigenlijk de status van huiskavel zouden moeten hebben, hebben die niet of zijn die verloren. Landbouwers tekenden nooit veel bezwaar aan bij een eventueel verlies van de status “huiskavel” omdat het in de regelgeving niet veel verschil maakte naar gebruik toe. Maar de Vlaamse overheid verandert nu plots de regels, met alle gevolgen van dien.”

ABS laat weten dat het al meerdere malen op “de verregaande gevolgen heeft gewezen van deze ondoordachte beslissing” en stelt zich de vraag of deze beslissing zal helpen om de natuurdoelstellingen te bereiken. “Een gedegen impactanalyse, waarbij er verder gekeken wordt dan wat de beslissing voor ‘de natuur’ betekent, was en is op zijn plaats”, vindt de landbouworganisatie. “Het flankerend beleid is voldoende voor landbouwers waarbij de ontheffing ten einde liep of bij echt minderwaardige gronden. Maar voor wie nog moet starten of nog een hele carrière te gaan heeft, stelt dat flankerend beleid niks voor. Landbouwgrond is schaars, duur en op de grondmarkt moet je concurreren met diezelfde Vlaamse overheid, grondkopers die door diezelfde Vlaamse overheid gesponsord worden of personen die grond als een leuke belegging zien.”

Wantrouwen

Volgens ABS wakkert de versnelde en verruimde invoering van nulbemesting het wantrouwen van landbouwers in de Vlaamse regering aan tot “ongekende hoogtes”. “Dit maakt dat het onmogelijk wordt om tot gedragen beleid te komen, ook als dat beleid wenselijk is en de landbouw vooruit helpt”, klinkt het.

Boerenbond laat in een korte reactie weten dat het versnelde uitdoofbeleid in het kader van het stikstofdecreet onaanvaardbaar is omdat er teruggekomen wordt op gemaakte afspraken. “Het is één van de redenen waarom we onder andere een procedure bij het Grondwettelijk Hof voorbereiden”, klinkt het.

Versnelde en verruimde invoering van nulbemesting treft ruim 1.300 landbouwers
Uitgelicht
Vanaf 2028 zullen alle akkers en graslanden in groene bestemmingen gelegen in een SBZ-H-gebied vallen onder nulbemesting, waarbij geen enkele uitzonderingregels voor landbouwe...
19 maart 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek