Landbouwers mogen tijdelijk na zonsondergang bemesten, verbod op zon- en feestdagen blijft

Landbouwers zullen de komende weken ook na zonsondergang hun gronden mogen bemesten. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag aangekondigd. Met die maatregel komt ze deels tegemoet aan de vraag van de landbouwers, van wie de veldwerkzaamheden door het natte weer heel wat vertragingen oplopen.

26 april 2024 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Door de overvloedige regenval hebben de landbouwers maar een korte tijd om te bemesten en vervolgens de teelten in te zaaien. Daarom hadden Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en BioForum aan Demir gevraagd om het verbod om op zon- en feestdagen en na zonsondergang te bemesten tot half juni op te schorten.

Demir liet weten dat bemesting na zonsondergang tot 15 juni zal worden gedoogd. Ze heeft aan de Mestbank gevraagd om in deze periode geen actieve controles uit te voeren op het verbod om 's nachts te bemesten. Het verbod op het bemesten op zon- en feestdagen blijft gehandhaafd, met de bestaande uitzondering voor kunstmest. "Op die manier komen we op een redelijke wijze tegemoet aan de situatie waarin onze landbouwers zitten, maar blijven we de geur- en geluidshinder tot een minimum beperken op zon- en feestdagen", zo verklaarde de minister, die de beslissing neemt op advies van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Landbouworganisaties Boerenbond en ABS zijn alvast blij met de beslissing. "Hierdoor kunnen landbouwers nu ook hun percelen afwerken na zonsondergang”, vertelt Mark Wulfrancke van ABS. “Dit is aangenamer werken in plaats van telkens een race tegen de klok te moeten voeren. 1 mei hadden we er ook nog graag bij gehad, maar gezien het slechte weer zal er toch niet veel op het veld gedaan kunnen worden.”

Ook Boerenbond is blij dat er een gedoogbeleid toegepast wordt na zonsondergang en roept landbouwers op om er verantwoordelijk mee om te gaan. “Indien er overlast zou zijn bij percelen die bijvoorbeeld dicht bij woongebieden gelegen zijn, raden we landbouwers aan om daar overdag mest uit te rijden en zich voornamelijk ‘s avonds te focussen op gronden die wat verder af gelegen zijn.”

Overvolle mestkelders en onbegaanbare grond: voorjaarswerk loopt gigantische vertraging op
Uitgelicht
Door de aanhoudende regen hinkt het voorjaarswerk meer dan een maand achterop. Er is nog amper mest uitgereden en ook het zaai- en pootgoed ligt grotendeels nog onaangeroerd i...
23 april 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek