Landbouworganisaties vragen Demir om mestuitrijregels tijdelijk te verruimen

De natste lente van de eeuw bezorgt de landbouwers de nodige kopzorgen. De veldwerkzaamheden komen maar niet op gang en van zodra het weer beter wordt, zal het voor landbouwers en loonwerkers een huzarenstukje worden om op korte tijd te bemesten en vervolgens de teelten in te zaaien. Om die reden vragen Boerenbond, ABS en BioForum aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om het verbod om op zon- en feestdagen en na zonsondergang te bemesten tot half juni op te schorten.

22 april 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:

In heel Vlaanderen liggen de percelen er uitzonderlijk nat bij waardoor het onmogelijk is om de voorjaarswerkzaamheden aan te vatten zonder schade toe te brengen aan de bodemstructuur. Normaal gezien zou het mestseizoen vandaag al op volle toeren draaien en zouden al heel wat teelten zijn ingezaaid. Dit lukt tot op vandaag niet. “Met het oog op de waterkwaliteit en vanuit de goede bemestingspraktijken en het 4J-principe is het bovendien aangewezen om op het juiste tijdstip te bemesten. Dat wil zeggen: op het moment wanneer de planten het vragen”, aldus de landbouworganisaties.

Ze wijzen erop dat het in de mestwetgeving is opgenomen dat het niet is toegelaten om meststoffen op of in de bodem te brengen op alle zon- en feestdagen (behalve voor kunstmest) en voor zonsopgang en na zonsondergang. “Deze maatregelen zijn in de regelgeving ingeschreven om het enerzijds voor de overheid mogelijk te maken om de bemesting te controleren en anderzijds om mogelijke overlast van geluid en geur naar burgers te beperken. Maar geen van beiden hebben effect op de waterkwaliteit”, zo schrijven de organisaties in hun brief aan de minister.

Daarom vragen ze Demir om de komende weken, tot half juni, ook mest te mogen uitrijden na zonsondergang en op zon- en feestdagen. “Alles blijft gecontroleerd via de andere opvolgingsmaatregelen, zoals het rijden met de AGR-GPS app. De fysieke controlemogelijkheid is dan ook minder vereist dan vroeger”, zo menen ABS, Boerenbond en BioForum. Volgens hen zal dit toelaten dat er nog beter kan worden afgestemd op de ideale omstandigheden om uit te rijden zodat ook de bodemcompactie kan vermeden worden.

“De aanpassing van deze maatregel heeft geen effect op de waterkwaliteit, want er wordt niet meer mest uitgereden. Het gaat enkel over op welke tijdstippen dit gebeurt”, zo benadrukken de organisaties. Het zal er volgens hen wel voor zorgen dat de beperkte capaciteit van loonwerkers en machines maximaal kan ingezet worden om op de korte tijd die nog rest, de noodzakelijke nutriënten op het veld te brengen en de veldwerkzaamheden goed af te ronden.

Mestbank houdt rekening met overmachtsituatie bij vanggewasverplichting
Uitgelicht
Door de extreem natte weersomstandigheden is het op dit moment onmogelijk om in sommige regio’s het land te bewerken. Landbouwers dreigen hierdoor in problemen te geraken met...
16 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek