"Bemesten moet gebeuren volgens gewasbehoeften, niet in functie van overvolle kelders"

Het is essentieel om enkel te bemesten als de bodem dat toelaat en in functie van de behoeften van de plant. Vroeger beginnen bemesten omdat de kelders volzitten is uitermate problematisch en illustratief voor de hoge mestdruk in Vlaanderen. Dit geeft aan dat er niet bemest wordt in functie van het gewas. Dat stelt de Mestbank naar aanleiding van een artikel dat VILT eerder publiceerde over de volle mestkelders. Vooral de kalenderlandbouw die de Vlaamse overheid hanteert, werd daarbij op de korrel genomen.  

20 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 20 februari 2024 19:56
Lees meer over:
bemesting

Het bemestingsseizoen is gestart, maar door de overvloedige regenval kan er nog geen mest uitgereden worden. Dat zorgt op een aantal veebedrijven voor problemen, want de mestopslag zit helemaal vol en vorig jaar werd in augustus gevraagd om het mestseizoen eenmalig met twee weken te verlengen door de aanhoudende regen, maar dat werd geweigerd. Bijkomende mestsilo’s bouwen, stuit dan weer vaak op vergunningsperikelen, zo getuigde melkveehouder Thijs Dams eerder bij VILT. Ook de mest afvoeren naar de mestverwerking is niet altijd een optie, aldus vzw De Mestverwerkers. De mestverwerkers zelf botsen dan weer op de limieten van hun opslag omdat de effluentbassins vol zitten.

De Mestbank wijst erop dat de start- en stopdata in de wetgeving uiterste data zijn en als doel hebben de waterkwaliteit en het leefmilieu te beschermen. “Binnen die periode is het inderdaad belangrijk dat landbouwers zelf de goede weersomstandigheden afwachten en maximaal bemesten in functie van het gewas. Met andere woorden, als het op dit moment te nat is op de velden dan is het een goede praktijk om af te wachten en pas later te bemesten, en niet vroeger”, klinkt het.

Volgens de Mestbank zijn de voorschriften in de mestwetgeving erop gericht om de landbouwers te stimuleren in de richting van goede praktijken en te bemesten wanneer het gewas dat nodig heeft en de bodem dat toelaat. “Bemesting in de winterperiode, in een periode dat de meeste gewassen in rust zijn en geen voedingsstoffen opnemen, heeft immers geen enkele zin. In combinatie met meer neerslag tijdens de winterperiode, leidt dat tot grote risico’s op uitspoeling van meststoffen naar het water, met een grote milieu-impact tot gevolg. Daarom verbiedt de wetgeving bemesting dan ook tijdens de winterperiode.”

ABS: “Weg met kalenderlandbouw, de natuur laat zich niet op data vastpinnen”
Uitgelicht
Het Algemeen Boerensyndicaat ABS wil kalenderlandbouw op de schop. Dat is een vorm van landbouw waarbij bepaalde gewassen op door de overheid vastgestelde kalenderdata worden...
10 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek