Versoepelingen aan boetesysteem mestdecreet goedgekeurd

Het Vlaams parlement heeft woensdag een aantal aanpassingen aan het boetesysteem van het mestdecreet goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet. Boerenbond en Groene Kring tonen zich alvast tevreden met deze aanpassingen. “Ze zijn een grote stap vooruit om het boetesysteem proportioneler en redelijker te maken”, klinkt het.

27 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 28 maart 2024 9:43
Lees meer over:

Als gevolg van het boerenprotest sloot de Vlaamse regering in februari een akkoord met de landbouworganisaties. Onderdeel daarvan waren een aantal aanpassingen aan de mestwetgeving, zoals het soepeler omspringen met een laattijdige indiening van de mestaangifte, het eerst horen van landbouwers bij een overtreding vooraleer meteen over te gaan tot beboeting of geen onmiddellijke beboeting maar een waarschuwing bij lichte administratieve overtredingen.

Meer in detail gaat het om volgende wijzigingen:

  • De boetes die landbouwers krijgen in het geval van niet toepassen van duurzame landbouwpraktijken, worden verlaagd. Boeren die niet de volledige doelstelling behalen van wat zij met de zogenaamde equivalente maatregelen moeten realiseren, zullen slechts beboet worden voor het deel dat niet uitgevoerd kon worden in plaats van het volledig te bereiken doel. Bovendien zal de boete bij herhaling in een volgend jaar niet langer 200 procent maar 150 procent zijn.

  • Kleinere administratieve tekortkomingen zullen er niet langer toe leiden dat boeren hun vrijstelling van bepaalde gebiedsspecifieke maatregelen snel verliezen.

  • Boeren krijgen niet langer onmiddellijk een boete opgelegd bij administratieve overtredingen zoals bewijsstukken die ontbreken bij het indienen van aangiftes, het bijhouden van het dierregister, lichte overtredingen bij transporten en het niet beschikken over een correct overzicht van de emissiepunten bij een mestverwerkingsinstallatie. Ze zullen eerst een waarschuwing krijgen en een termijn om zich in regel te stellen.

  • Boeren krijgen de kans om hun boete te laten omzetten naar een waarschuwing als er sprake is van verzachtende omstandigheden bij kleinere overtredingen die niet leiden tot milieuschade.

  • Ontbrekende gegevens in registratie als gevolg van het wegvallen van het GPS- signaal door een technische storing tijdens het uitrijden van mest, zal niet langer aanleiding geven tot boetes.

  • Tot slot wordt expliciet opgenomen in het decreet dat boeren boetes en opgelegde maatregelen via een verkorte en verbeterde procedure kunnen aanvechten bij de rechtbank.

Geen advies van Raad van State

De goedkeuring in het Vlaams parlement verliep niet vlekkeloos. De linkse oppositiepartijen konden het woensdag niet smaken dat het decreet met spoed werd ingediend, hoewel het akkoord al anderhalve maand oud is. "Dit is ongehoord", zei Mieke Schauvliege van Groen. "We krijgen hier in extremis een aanpassing aan het mestbeleid door de strot geduwd. Dit is juridisch broddelwerk tot en met. Ik wil jullie erop wijzen dat uit een evaluatie net is gebleken dat de waterkwaliteit opnieuw achteruitgaat in plaats van vooruit. Het antwoord dat jullie daarop bieden is de regels versoepelen, zodat we nog slechtere kwaliteit gaan krijgen." Ook PVDA was niet tevreden. "Ik heb grote vragen bij de juridische robuustheid van dit decreet", zei Jos D'Haese. De linkse oppositiepartijen stuurden aan op een advies van de Raad van State, maar daarvoor werd niet de vereiste meerderheid (een derde van de stemmen) gevonden.

Stefaan Sintobin van Vlaams Belang kon zich wel vinden in de inhoud van het decreet, maar had ook vragen bij de gang van zaken. "Ik denk dat het toch beter is als een tekst de normale parlementaire procedure volgt", zei hij.

"Nog veel werk op de plank"

Ook bij Boerenbond en Groene Kring wordt tevreden gereageerd op de stemming in het parlement. “Hiermee wordt een eerste reeks van maatregelen genomen die landbouwers onmiddellijk zullen voelen. De doelstellingen van het huidige MAP, zijnde het verbeteren van de waterkwaliteit, blijven hiermee gehandhaafd. Maar de boeren worden op deze manier wel verlost van onredelijk hoge boetes en voor bepaalde vergetelheden krijgen ze in de toekomst eerst een waarschuwing waar ze nu nog onmiddellijk een boete krijgen” zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Volgens Groene Kring maken deze aanpassingen het mogelijk voor landbouwers om zich te focussen op hun veldwerkzaamheden. “Ze kunnen dit doen zonder wakker te moeten liggen van torenhoge boetes die vaak het gevolg zijn van kleine onregelmatigheden of het onbewust niet-naleven van administratieve verplichtingen” zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring.

Eerder werden er al een aantal andere maatregelen uit het Vlaams maatregelenpakket uitgevoerd, zoals het intrekken van de ministeriële instructie om de varkensstapel af te bouwen, het versterken van het wetenschappelijk comité dat emissiereducerende maatregelen moet erkennen en de publicatie van de omzendbrief hoe bedrijven stikstofemissies onderling kunnen verschuiven. Maar volgens Groene Kring en Boerenbond mag het hier niet bij blijven.

“Er ligt nog veel werk op de plank. Er moet gestart worden met de voorbereidingen voor een omslag te maken naar een emissiereductiemodel voor de stikstofproblematiek. Er moeten nog bijkomende maatregelen komen om landbouwgrond beter te beschermen. En ook de werkgroep administratieve vereenvoudiging zal nu ook met concrete wetgevende voorstellen moeten komen", besluit Ceyssens. “We verwachten dat men nu ook snel vaart zal maken van de andere aanpassingen van administratieve verplichtingen en onhaalbare data in het mestdecreet die ook afgesproken zijn in het maatregelenpakket”

Slecht mestrapport: “Druk vanuit landbouw op waterkwaliteit blijft groot”
Uitgelicht
Uit het nieuwste Mestrapport van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) blijkt dat de maximale nitraatgehalten vorig jaar op een kwart van de meetpunten overschreden waren. In verg...
21 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek