Voorstel Europese Commissie brengt gebruik renure dichterbij

De Europese Commissie heeft eind vorige week een voorstel gelanceerd om bewerkte dierlijke mest (renure) toe te staan als kunstmestvervanger. Bij goedkeuring mogen landbouwers 100 kilo stikstof uit bewerkte dierlijke mest extra toedienen per hectare bovenop de huidige norm van 170 kilo. Politici en landbouworganisaties reageren enthousiast. Het kan de nutriëntenkringloop op veebedrijven sluiten en de kunstmestkosten drukken.

22 april 2024 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Mestputten puilen uit

Het hing al een tijdje in de lucht. Nadat de Europese Commissie vorige maand had aangekondigd dat ze aan de slag ging met de erkenning van renure als kunstmestvervanger, ligt er nu een concreet voorstel op tafel. Volgens het plan dat vrijdagmiddag gepubliceerd is, mogen boeren tot 100 kilo extra stikstof uit bewerkt dierlijk mest toedienen op een hectare land. Dit volume komt bovenop de momenteel toegestane hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest van 170 kilo per hectare.

De toelating geldt alleen voor bewerkte mest van “consistente kwaliteit” met minimaal 90 procent minerale stikstof ten opzichte van de totaal aanwezige stikstof. De meststof moet minimaal 3 procent stikstof bevatten op basis van drogestof. De Europese Commissie stelt verder nadrukkelijk dat erkenning van renure niet mag leiden tot een toename van de veestapel.

Aantal technieken toegestaan

Een aantal renure-vormen/verwerkingstechnieken zijn toegestaan volgens de uitgewerkte plannen. Het gaat om ammoniumzouten uit stripping- en scrubbingtechnieken en minerale concentraten uit omgekeerde osmose. Een derde vorm is stikstofrijke fosfaatzouten (struviet) die zijn neergeslagen uit dierlijke mest.

Het is nog onduidelijk wanneer renure als kunstmestvervanger ingezet kan worden. Experts hebben het in Nederlandse vakbladen over begin 2025. Het voorstel gaat nu naar een consultatieperiode die loopt tot 17 mei. Daarna zal de Commissie met een definitief voorstel komen. Voor de officiële Europese erkenning van renure is ook een aanpassing van de nitraatrichtlijn nodig.

Politici en landbouworganisatie reageren verheugd op de plannen. Renure heeft momenteel geen status aparte en wordt beschouwd als dierlijke mest. “Met het voorstel erkent de Europese Commissie renure effectief als kunstmestvervangers”, constateert Boerenbond. De landbouworganisatie hoopt dat Europa en Vlaanderen snel werk maken van de uitvoering van de plannen. “Met deze erkenning kunnen landbouwers circulair gaan werken binnen hun eigen landbouwonderneming, doordat ze de eigen dierlijke mest ter plekke kunnen omzetten naar kunstmest.”

Daling kosten en sluiten nutriëntenkringloop 

Volgens de landbouworganisatie was het mestbeleid één van de redenen waarvoor boeren de voorbije maanden meermaals uit onvrede de straat op kwamen. “Eén van de pijnpunten naast het wegvallen van derogatie, is het uitblijven van de erkenning van kunstmestvervangers”, klinkt het.

Door het erkennen van renure als kunstmestvervanger kan de veehouder besparen op kunstmestkosten. Door minder kunstmest, dat uit gas wordt geproduceerd, te gebruiken, daalt bovendien ook de ecologische voetafdruk verder.

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) ijvert om deze reden al jaren voor een statuut voor renure. “Via gesprekken met de Commissie en hoorzittingen in het Parlement hebben we de Commissie kunnen overtuigen van de absolute evidentie om renure te gebruiken ter vervanging van chemische kunstmest. Deze boodschap werd pijnlijk duidelijk door de oorlog in Oekraïne, met torenhoge prijzen voor kunstmest tot gevolg. Het is goed te zien dat de Commissie nu eindelijk doorpakt en een concreet voorstel op tafel legt. Het zal zaak zijn om de technische voorwaarden voldoende flexibel op te stellen zodat het ook echt een verschil maakt in de praktijk.”

Bron: Eigen berichtgeving / Boerderij / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek