header.home link

KU Leuven en ILVO willen jeugd inschakelen als landbouwambassadeur

6 mei 2021

Jonge boeren, studenten en jeugdbewegingen samen oplossingen laten bedenken om de positie van landbouwers en hun link met consumenten te versterken. Dat is één van de doelstellingen van het nieuwe Europese consortium COCOREADO, waaraan KU Leuven en ILVO meewerken.

Lees meer over:
tarwe-graan-jongeboeren-akker-1250

De 13 partners uit 8 Europese landen willen met het nieuwe project de plaats van de landbouwer opwaarderen en (her)positioneren. “Hij moet een individuele speler worden, een sleutelfiguur in innovatieve voedselketens en een leverancier bij openbare aanbestedingen”, legt projectmanager Tessa Avermaete (KU Leuven) uit.

Op dit moment is het vaak heel moeilijk voor een individuele landbouwer om mee te dingen naar die aanbestedingen. “Maar dat is het mooie aan het project”, vertelt Avermaete. “We gaan met onze Europese partners op zoek naar goede voorbeelden uit de praktijk. In Kopenhagen staan ze bijvoorbeeld al heel ver om boeren te groeperen zodat ze sterker staan om die tenders binnen te halen. Zo geraken ze binnen bij publieke instellingen, toch een heel interessant afzetkanaal voor hen.”

Jongeren warm maken

Er wordt naar verschillende spelers in de sector gekeken, met een specifieke blik op jongeren. Via de Europese jongerenorganisaties CEJA (waar Groene Kring lid van is), MIJARC (waar KLJ lid van is) en Rural Youth Europe worden jonge boeren, studenten en jeugdbewegingen warm gemaakt om mee te stappen in het project. “We zoeken in totaal 40 Europese ambassadeurs met een sterke vertegenwoordiging van jongeren.”

We gaan op zoek naar succesvolle praktijkvoorbeelden in Europa om die naar ons land te brengen

Tessa Avermaete - Projectmanager (KU Leuven)

Daarbij wordt gestreefd naar een mooie balans in gender, geografische spreiding en achtergrond. “Want we willen zeker landbouwers meekrijgen, maar ook bijvoorbeeld een journalist, een verwerker of een chef-kok”, zegt Avermaete. “Als ambassadeur zullen zij instaan voor de verspreiding van de 'best practices' en inzichten bij hun thuisbasis.”

Verder voorziet het consortium ook budget om drie projecten te ontwikkelen. “Jongeren kunnen ideeën lanceren voor projecten op het Europese platteland die bijdragen tot het versterken van de positie van de landbouwer. Er zullen er drie volledig kunnen uitgewerkt worden”, aldus Avermaete. De call wordt in september gelanceerd en de eerste opleiding in België zal in maart 2022 georganiseerd worden.


Het consortium bestaat uit 13 partners: Katholieke Universiteit Leuven (België), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (België), Lappeenranta-Lahti University of Technology (Finland), Consulai Consulatoria Agroindustrial lda (Portugal), Institute for the Study of Societies and Knowledge (Bulgarije), University of Copenhagen (Denemarken), Baltic Study Center (Letland), Jozef Stefan Institute (Slovenië), Conseil Européen des Jeunes Agriculteurs aisbl ( België),  Mouvement International de la Jeunesse Agricole et Rurale Catholique (België), Institute for Agri-food Technology and Infrastructures of Navarra (Spanje), Iniciativas innovadoras (Spanje), Rural Youth Europe (Germany).

Meer weten? Surf naar de website van het COCOREADO-project.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek