"Krediet duurder voor 7 op de 10 bedrijven"

De gebrekkige kredietverlening verergert de crisis, stelt Agoria, de federatie van de technologische industrie. Volgens een enquête van de koepelorganisatie zeggen zeven op de tien bedrijven dat krediet duurder geworden is. "Ondanks de waarborgen van de overheid, spelen de banken hun essentiële rol als kredietverlener niet", zegt Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria. "Daardoor verergert de crisis nog". Ook werden de voorwaarden voor het bekomen van kredieten strenger en zijn de behandelingstermijnen langer.
12 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De gebrekkige kredietverlening verergert de crisis. Dat zegt Agoria, de federatie van de technologische industrie. Volgens een enquête van de koepelorganisatie zeggen zeven op de tien bedrijven dat krediet duurder geworden is. 

"Ondanks de waarborgen van de overheid, spelen de banken hun essentiële rol als kredietverlener niet", zegt Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria. "Daardoor verergert de crisis nog". Ook werden de voorwaarden strenger en zijn de behandelingstermijnen langer. Vijf op de tien bedrijven spreken van een aanzienlijke verstrenging, twee op de tien van een beperkte verstrenging. In 43 procent van de gevallen is er bovendien sprake van een veel langere behandelingstermijn van de aanvragen.

55 procent geeft ook aan dat de bank haar marge heeft verhoogd, bovenop de marktrente. "Bedrijfsleiders worden nu door de banken verplicht zich persoonlijk borg te stellen of gebouwen in waarborg worden nog maar voor 60 procent meegeteld", zegt Frank Vandermarliere, hoofdeconoom van Agoria. Voor 44 procent van de bedrijven heeft dit alles een aanzienlijke impact, 32 procent spreekt van een beperkte impact.

Agoria vraagt aan de overheid een "snelle en gepaste reactie". "De hulp aan de banken is nodig, maar het mag geen blanco cheque zijn", luidt het. "De overheid moet de kredietverschaffing ernstig gaan monitoren en nagaan of de verstrekte staatswaarborgen ook daadwerkelijk worden omgezet in betere kredietvoorwaarden. Daarnaast moet ze erover waken dat de aanwezige competentie en expertise inzake complexere (export)kredieten bij onze banken behouden blijft".

In de commissie Financiën van de Kamer werd woensdag een hoorzitting gehouden met de top van de Vlaamse banken over de kredietverlening. In de aanloop had minister van Economie Vincent Van Quickenborne aangekondigd dat hij het kredietbeleid van de banken wil vergelijken.
      De enquête werd beantwoord door 144 bedrijven, evenredig verspreid over alle technologische sectoren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek