Klimaatverandering bedreigt voedselzekerheid in Latijns-Amerika
nieuwsExtreme weersomstandigheden en veranderende klimaatpatronen hebben een negatieve invloed op de voedselzekerheid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en verergeren andere onderliggende oorzaken van ondervoeding in de regio. Dat staat te lezen in een rapport van onder andere de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Volgens de onderzoekers wordt de regio na Azië het meest blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.
Kwetsbaar
Minstens 20 van de onderzochte landen (74%) kampen met een hoge frequentie van dergelijke verschijnselen, en 14 daarvan worden beschouwd als kwetsbaar omdat het risico op ondervoeding er mogelijk toeneemt als gevolg van de extreme weersomstandigheden. De impact van die verschijnselen wordt bovendien verder verergerd door hardnekkige structurele problemen, zoals conflicten, economische stagnatie, crisissen en onderliggende factoren zoals een grote ongelijkheid en een gebrek aan toegang tot betaalbare, gezonde voeding.
Het goede nieuws is dat voedselonzekerheid en honger voor het tweede opeenvolgende jaar zijn afgenomen. In 2023 leden in de regio 41 miljoen mensen honger, en hoewel dat nog steeds een groot aantal is, waren het er toch 2,9 miljoen minder dan het jaar voordien. De voedselonzekerheid daalde tot onder het wereldgemiddelde, met 187,6 miljoen getroffen mensen of 19,7 miljoen minder dan in 2022.
Deze positieve ontwikkelingen worden toegeschreven aan het economisch herstel van verschillende Latijns-Amerikaanse landen, aangedreven door sociale beschermingsprogramma's, economische inspanningen na de pandemie en gericht beleid om de toegang tot voedsel te verbeteren. Het rapport benadrukt evenwel dat voedselonzekerheid bepaalde bevolkingsgroepen, zoals plattelandsgemeenschappen en vrouwen, nog steeds onevenredig hard treft.

Ondervoeding versus overgewicht
Maar de zorgen blijven bestaan, onder andere over het aantal mensen dat zich om diverse redenen geen gezond voedingspatroon kan veroorloven. In 2022 waren dat er zowat 182,9 miljoen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, weliswaar een lichte verbetering ten opzichte van het jaar voordien.
Volgens Karin Hulshof, regiodirecteur van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef, bestaan ondervoeding en overgewicht in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied naast elkaar. "Deze dubbele last bedreigt dagelijks de volledige ontwikkeling van kinderen", stelt ze. Gezonde voeding is nu eenmaal de basis voor gezondheid, welzijn en optimale groei en ontwikkeling, terwijl ondervoeding en overgewicht belangrijke risicofactoren zijn voor niet-overdraagbare ziekten, klinkt het.
Veerkrachtig voedselsysteem
Klimaatschokken maken het echter steeds moeilijker voor gezinnen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied om voedsel te produceren en te vervoeren en om aan voedsel te geraken. "De vele stormen en overstromingen verwoesten huizen en landbouwgrond, terwijl droogte en onregelmatige regenval gewassen vernietigen voordat ze kunnen groeien", voegt Lola Castro, regionaal directeur van het VN-Wereldvoedselprogramma toe.
Om de veerkracht van voedselsystemen te verhogen is er dringend nood aan versnelde investeringen en acties. De onderzoekers roepen onder meer op tot meer investeringen in plattelandsgebieden, duurzame landbouwpraktijken en financiële ondersteuning om kleine producenten te helpen omgaan met extreme gebeurtenissen en klimaatvariabiliteit.

Bron: Belga