“Kleine minderheid van seizoenarbeiders wordt medisch gecontroleerd”

In België gaat slechts een klein percentage van de seizoenarbeiders op medische controle bij de arbeidsarts van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Dit is volgens de welzijnswetgeving wel een verplichting. Dat vertelt Prevent Agri in reactie op het convenant dat de Nederlandse land- en tuinbouw en uitzendsector afsloot om veilige werkomstandigheden te creëren voor arbeidsmigranten en interimkrachten. “Op papier is alles geregeld, maar in de praktijk laat men wel eens steken vallen.”

12 november 2021  – Laatste update 12 november 2021 14:26
Lees meer over:

"Seizoenarbeiders en interimkrachten hebben volgens de welzijnswet het recht op dezelfde veilige werkomgeving als de reguliere arbeiders met een vast contract. Er moeten dus dezelfde maatregelen genomen worden als voor reguliere werknemers”, vertelt Robin De Sutter van preventiedienst Prevent Agri.

De Sutter reageert hiermee op het Nederlandse convenant ‘Uitzendkrachten werken veilig’ dat onder andere landbouworganisatie LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en de uitzendsector recent hebben ondertekend. De Nederlandse organisaties vragen aandacht voor de situatie van seizoenarbeiders en uitzendkrachten in de land- en tuinbouw. Door de complexe verantwoordelijkheidsverdeling tussen de werkgever, het uitzendbureau en de uitzendkracht is niet altijd duidelijk wat de rechten en plichten zijn van partijen als het gaat om de zorg voor veilige en gezonde werkomstandigheden voor uitzendkrachten.

Interimkrachten en seizoenarbeiders vallen onder dezelfde welzijnswet als werknemers met een vast contract

Robin De Sutter - Prevent Agri

In België zijn de regels volgens De Sutter duidelijker omschreven en vallen interimkrachten en seizoenarbeiders dus onder dezelfde welzijnswet als mensen met een vast contract. “Maar tussen theorie en praktijk bestaat een verschil. Controle-instanties ervaren dat een kleine minderheid van de abeidsmigranten, die voor een korte periode in ons land zijn, een medisch onderzoek ondergaan voordat zij het werk aanvangen. Bij grotere bedrijven wordt de medische controleplicht beter nageleefd, maar bij kleinere bedrijven is dat niet het geval. En de meeste land- en tuinbouwbedrijven zijn kleinere organisaties.” Op basis van persoonlijke ervaring op het terrein schat De Sutter het percentage medisch gecontroleerden op slechts 5 procent.

Prevent Agri roept landbouwers op de bestaande welzijnsregelgeving te respecteren en ook tijdelijke werknemers als een reguliere werknemer te beschouwen. “Daarmee kun je ook problemen voorkomen indien, naar aanleiding van een arbeidsongeval, de arbeidsinspectie langskomt op het bedrijf.”

Er is steeds meer interesse voor mensen uit landen van de voormalige Sovjet-Unie, zoals Oekraïne

Robin De Sutter - Prevent Agri

Duidelijke instructies in voor de seizoenarbeiders begrijpbare taal

In Nederland wijzen de organisaties ook op aanwezige taalbarrières. Internationale uitzendkrachten hebben door hun geringe kennis van de Nederlandse taal moeilijker toegang tot belangrijke informatie en ondersteuning gericht op veilig en gezond werken. “Dit speelt in België op sommige bedrijven ook wel”, aldus De Sutter die pleit voor duidelijke instructies in de landstaal of een taal die de seizoenarbeider begrijpt.

Hij vertelt verder nog dat er een verschuiving in de achtergrond van seizoenarbeiders optreedt. “De economische omstandigheden in landen als Polen en Portugal verbeteren, waardoor arbeidskrachten nu in landen als Roemenië gezocht worden. Ook is er steeds meer interesse voor mensen uit landen van de voormalige Sovjet-Unie, zoals Oekraïne.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek