header.home link

#werkplekvrij bundelt vacatures voor Oekraïense vluchtelingen

17 maart 2022

De overheid wil vluchtelingen die willen werken zo snel mogelijk begeleiden naar een job. VDAB lanceert daarom #werkplekvrij, een platform die alle jobaanbiedingen bundelt. Daarnaast maakt Vlaams minister van Landbouw en Economie Hilde Crevits (CD&V) budget vrij voor overbruggingsleningen voor bedrijven die zware hinder ondervinden van de stijgende prijzen als gevolg van de oorlog.

Oekraïners die hun land ontvluchten, kunnen in België het speciale statuut van 'tijdelijke bescherming' krijgen en zo een A-kaart aanvragen. Met dat statuut hebben ze recht op huisvesting, sociale zekerheid en krijgen ze toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen.

Bedrijven die Oekraïense vluchtelingen willen aannemen, kunnen hun vacatures melden op het platform van VDAB met de #Werkplekvrij. Op die pagina vind je ook info over het ondersteuningsaanbod en tips voor de aanwerving, tewerkstelling en om de taalkloof te overbruggen.

Voor de landbouwsector en de start van het seizoenswerk ziet Crevits alvast enkele kansen. “Met de pagina #Werkplekvrij is het de bedoeling om op een gelijkaardige manier te werken zoals Help de oogst, die bij de start van de coronacrisis in het leven geroepen werd. Het is de bedoeling om mensen te stimuleren richting de landbouwsector en ervoor te zorgen dat we geen tekort hebben”, zei ze in de landbouwcommissie van het Vlaams parlement. 

Uitgelicht
Blauwebessenteler Tom Mertens schakelt elk voorjaar tot 40 seizoensarbeiders in voor de pluk van blauwe bessen op zijn bedrijf in Minderhout en Meer. Dit jaar denkt hij a...
15 maart 2022 Lees meer

Overbruggingslening

Naast maatregelen om mensen snel aan de slag te helpen, neemt minister Crevits maatregelen om bedrijven in deze crisis te ondersteunen. De huidige overbruggingslening is nu ook toegankelijk voor bedrijven die zware hinder ondervinden door de oorlog en daardoor op korte termijn in financieringsproblemen dreigen te komen.

Met die overbruggingslening kunnen bedrijven hun verhoogde vaste kosten tijdelijk betalen. De lening, met een rente van 1 procent, heeft een looptijd van 24 of 36 maanden afhankelijk van de hoogte van het bedrag. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren. Om in te spelen op de liquiditeitsnoden van de bedrijven wordt bijkomend 100 miljoen euro aan leningscapaciteit ter beschikking gesteld. Ook zullen de nodige waarborgmogelijkheden worden voorzien.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek