header.home link

Bessenteler zoekt Oekraïense vluchtelingen voor seizoenswerk

15 maart 2022

Blauwebessenteler Tom Mertens schakelt elk voorjaar tot 40 seizoensarbeiders in voor de pluk van blauwe bessen op zijn bedrijf in Minderhout en Meer. Dit jaar denkt hij aan de inzet van Oekraïense vluchtelingen. Zij kunnen tegelijkertijd door hem gehuisvest worden waardoor het een win-winsituatie is. Boerenbond wijst al zijn leden eveneens op het potentieel van Oekraïners als werknemer in de land- en tuinbouw.

Lees meer over:
bessen-belorta-fruit-1250

Meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen komen volgens verwachtingen richting België. Door een speciale procedure krijgen deze nieuwkomers direct een verblijfsvergunning voor een jaar en mogen ze meteen aan het werk. “Wij hebben aan onze leden laten weten dat zij aan deze mensen kunnen denken voor de invulling van (seizoens)arbeid”, vertelt Chris Botterman, hoofd sociale zaken Boerenbond.

Botterman en Boerenbond verwachten dat de Oekraïense vluchtelingen kunnen helpen om het arbeidstekort in de land- en tuinbouw op te vangen. “Vorig jaar was er een tekort aan werknemers en dat probleem zal zich dit jaar zeker weer voordoen”, stelt hij.

1.700 Oekraïners actief

In 2021 waren er voor het eerst op grote schaal Oekraïners actief in de land- en tuinbouw. Zo’n 1.700 mensen ontvingen een tijdelijke werkvergunning en waren vooral terug te vinden in de pluk van hardfruit en in de sierteelt bij bijvoorbeeld boomkwekekers. Het ging in dit geval om niet-Europese arbeidsmigranten waardoor een minimale procedure doorlopen moest worden.

Uitgelicht
Voor het eerst worden in de Vlaamse land- en tuinbouw op grote schaal Oekraïners ingezet als arbeidskracht. 1700 mensen uit het ex-Sovjetland vonden dit jaar hun weg naar vers...
10 december 2021 Lees meer

“Voor de vluchtelingen geldt deze procedure niet”, vervolgt Botterman. Hij adviseert boeren en tuinders om zich aan te melden bij de gemeente met het werkaanbod. Na de eerste aanmelding in Brussel dienen vluchtelingen zich te registeren bij een Belgische gemeente waar zij vervolgens een A-kaart uitgereikt krijgen, een tijdelijke verblijfsvergunning met recht op arbeid.

40 seizoensarbeiders voor pluk van blauwe bessen

Eén van de Belgisch land- en tuinbouwers die op het voorstel van Boerenbond is gesprongen, is Tom Mertens, varkenshouder en blauwebessenteler uit Hoogstraten. Vanaf de derde week van mei breekt het blauwebessenseizoen los en heeft hij tot 40 seizoensarbeiders in dienst, tot op heden veelal Roemenen. Deze vacatures zou hij dit jaar willen invullen met Oekraïense vluchtelingen. “We merken ook dat het steeds moeilijker is om Roemenen te vinden. Zij hebben het steeds beter in eigen land en zeggen steeds vaker nee”, verklaart hij.  

Behalve werk, kan hij de vluchtelingen ook huisvesting bieden. In de buurt van zijn bedrijf heeft hij woonruimte ter beschikking dat jaarlijks door seizoensarbeiders gebruikt wordt. Ook over het feit dat veel Oekraïners vrouwen met kinderen zijn, heeft hij nagedacht en een oplossing voorhanden. “Eén van de boerenvrouwen hier in de buurt heeft een kinderopvang voor kinderen uit landbouwgezinnen. Daar zouden de kinderen ook terecht kunnen.”

Mertens, die op vijf hectare bessen teelt, heeft zich bij Boerenbond en de gemeente gemeld en aangegeven dat hij zowel werk als woonruimte beschikbaar heeft voor de Oekraïners die wegens de oorlog met Rusland hun land ontvlucht zijn.  

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek