Asielzoekers in tuinbouw moeten loon deels afgeven voor kost en inwoon opvangcentra
nieuwsAsielzoekers die werken, moeten vanaf deze maand ook kost en inwoning betalen aan het opvangcentrum waar ze verblijven. Deze bijdrage kan oplopen tot 50 procent van het inkomen. Chris Botterman van Boerenbond vindt dit percentage aan de hoge kant en vreest dat het de sector werknemers kan kosten. In de serres rond Antwerpen heeft het vooralsnog niet geleid tot een exodus van werknemers.
Vanaf deze maand moeten asielzoekers die in de private sector werken, kost- en inwoning betalen aan het opvangcentrum waar zij verblijven. “Dit is het gevolg van een Koninklijk besluit dat was opgesteld door het kabinet van Asiel en Migratie”, vertelt Chris Botterman, hoofd sociale zaken bij Boerenbond. Afhankelijk van het inkomen kan deze bijdrage oplopen van 35 tot 50 procent.
Botterman heeft gelobbyd om een kleiner gedeelte van het inkomen in te houden omdat hij vreest dat asielzoekers gedemotiveerd kunnen raken en hun baan zouden opzeggen. “Ons voorstel was om de hoogte van het bedrag gelijk te stellen aan de bijdrage die Europese arbeidsmigranten betalen voor logement bij het tuinbouwbedrijf waar zij werken. Dat ligt tussen de 150 en 200 euro per maand”
Terwijl Botterman vreest dat een aantal asielzoeker de land- en tuinbouw de rug zullen toekeren door deze maatregel, lijkt het nog te vroeg om hier iets definitiefs over te kunnen zeggen. Voor Koen Van Hauteghem, biologisch serreteler uit Zwijndrecht, was het even schrikken toen hij maandag op het bedrijf kwam. “Mijn werknemers waren in het weekend geïnformeerd dat zij een deel van hun inkomen moeten afstaan voor kost en inwoon in het asielzoekerscentrum. Vooral voor asielzoekers die een extra kamer bijhuren was dat behoorlijk verschieten.
"Paniek op de zaak"
Van Hauteghem heeft zo’n 20 seizoenarbeiders, waarvan 15 asielzoekers. Een gedeelte van deze mensen is geregistreerd in het asielzoekerscentrum in Wallonië. “Maar omdat daar geen werk is, zijn ze naar hier gekomen en huren hier een kamer”, vertelt de teler. Alhoewel er per brief met hem gecommuniceerd had moeten worden, wist de Oost-Vlaming van niets. “Maar gelukkig hebben de mensen laten weten dat ze ondanks de extra kosten zullen blijven wonen en werken.
Volgens Van Hauteghem gaat het om een bedrag van 700 euro. “Als je daarbij de huur van een extra kamer bijneemt, zit je al gauw boven de 1.000 euro. Afhankelijk van het aantal uren dat mensen werken, is dat toch al snel de helft van een inkomen.”
Ook Charlotte Wils van het tomatenbedrijf Den Boschkant uit Vremde wist van niets en heeft uit de media vernomen over de maatregel die deze maand is ingegaan. “Wij willen vandaag contact zoeken met Fedasil voor meer details. Ook Den Boschkant werkt met asielzoekers uit de buurt en heeft momenteel zo’n acht personen op de loonlijst. “Ik kan het begrijpen dat je werkende mensen een bijdrage laat betalen in de asielopvang, maar het mag niet demotiverend werken”, klinkt het. Vooralsnog heeft niemand zijn baan opgezegd.

Arbeidskaart Oekraïense seizoensarbeiders verlengd
28 februari 2022Oekraïners in de tuinbouw
In totaal beschikt België over ongeveer 35.000 opvangplaatsen voor asielzoekers. Botterman weet dat daarvan zo’n 10.000 mensen werken in de private sector en hij schat het aantal in de land- en tuinbouw tussen de 2.000 en 3.000. “Het gaat hier om mensen die na aankomst en registratie na vier maanden het recht hebben om te werken terwijl ze in een opvangcentrum verblijven.”
Naast de asielzoekers is er ook een groot aantal Oekraïners actief in de Vlaamse land- en tuinbouw. Botterman schat dit aantal op 4.000, waarvan er 2.000 met een plukkaart werken en 2.000 onder het tijdelijke beschermingsstatuut actief zijn. Volgens Botterman zou vooral dat laatste aantal veel hoger kunnen liggen. In totaal verblijven er 65.000 Oekraïners met een tijdelijk beschermingsstatuut in ons land. “Deze mensen krijgen een uitkering die is gelijkgesteld aan het leefloon. Naast dat leefloon mogen ze maar 250 euro bijverdienen. Dit motiveert dus niet om te gaan werken.”
Boerenbond lobbyt momenteel om de extra verdiensten te mogen verdelen over meerdere maanden met behoud van leefloon. “Iemand zou dan in vier tot vijf weken 1.500 euro bij kunnen verdienen bij een aardbeienteler. Als hij dat over een half jaar mag spreiden, komt dat neer op 250 euro per maand. Hier zou een stimulerende werking vanuit kunnen gaan.”
