Arbeidskaart Oekraïense seizoensarbeiders verlengd

De seizoenarbeiders uit Oekraïne die in ons land zijn, kunnen hier langer blijven. Dat hebben Vlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) beslist.

28 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 februari 2022 12:21
Lees meer over:

Momenteel verblijven er 458 seizoenarbeiders uit Oekraïne in Vlaanderen. Seizoenarbeiders die hier komen werken, moeten een arbeidskaart aanvragen. Die is geldig voor de duur van de oogst. Door de situatie in Oekraïne is een noodmaatregel in werking gesteld waardoor Oekraïense seizoenarbeiders tot 100 dagen in Vlaanderen mogen werken. Dat is tien dagen langer dan normaal is toegelaten.

"Het gaat hierbij om korte opdrachten van een 3-tal maanden. Het zou uiterst onverantwoord zijn dat zij nu eerstdaags terug zouden moeten keren naar hun land”, zegt landbouwminister Crevits. “Daarom zorgen we ervoor dat ze hier langer kunnen blijven.” 

Ook volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi moet ons land "solidair" zijn met de Oekraïners. "Dat geldt ook voor Oekraïners die vandaag in België aan de slag zijn in verschillende sectoren. Deze mensen vandaag terug naar Oekraïne doen vertrekken, zou heel onmenselijk zijn", zegt Mahdi. 

Het zou uiterst onverantwoord zijn dat de Oekraïense seizoenarbeiders eerstdaags terug zouden moeten keren naar hun land

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

Minister Crevits roept haar federale collega van Werk Pierre-Yves Dermagne intussen op om de maximale tewerkstelling in de seizoensarbeid ook verder op te trekken. "Op die manier kunnen de Oekraïense seizoenarbeiders die vandaag aan de slag zijn in de Vlaamse land- en tuinbouw ook na die 100 dagen in Vlaanderen kunnen blijven om te werken in de seizoenarbeid", zegt minister Crevits. 

"Met de oogst die in aantocht is, is dit belangrijk. Zeker nu er naar verwachting op minder Oekraïense werkkrachten zal kunnen gerekend worden". In 2021 kwamen er in totaal 1.687 seizoenarbeiders naar Vlaanderen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek