100-dagenregeling voor seizoenarbeid goedgekeurd

Er is een akkoord gevonden over de regeling voor seizoenarbeid. De nieuwe regeling zal seizoenarbeiders toelaten om 100 dagen te werken in alle productiesectoren in de tuinbouw voor het jaar 2023. “Telers kunnen nu duidelijke afspraken maken met hun seizoenwerknemers en de oogstwerkzaamheden met een ploeg van opgeleide medewerkers voltooien”, aldus Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

10 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 juni 2023 20:29
Lees meer over:

Met dit akkoord krijgen zowel de fruit- en groenteteelt als de bloemisterijen en boomkwekerijen na lang wachten duidelijkheid over de manier waarop ze dit jaar hun seizoenwerkzaamheden kunnen plannen. Al in december 2022 bereikten de sociale partners een akkoord waarin het maximaal aantal werkdagen van seizoenarbeiders werd opgetrokken van 65 naar 100 dagen. Een maatregel waarvoor tuinbouwers al lang vragende partij waren en die ook tijdens de coronacrisis werd goedgekeurd.

De federale overheid verklaarde zich vrijdag uiteindelijk formeel akkoord met de regeling die de sociale partners voorstellen. “De seizoenarbeiders krijgen nu de zekerheid dat ze voor een langere periode in ons land aan de slag kunnen”, reageert Boerenbond tevreden. “Het is voor ons ook belangrijk dat deze maatregel in het najaar verlengd wordt voor de komende jaren. Want het akkoord geldt nu enkel voor 2023.”

“Deze verhoging van 65 naar 100 dagen is echt essentieel voor de sector”, reageert Hilde Vautmans die zetelt in de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling in het Europees Parlement. “Zolang flexi-jobs niet zijn toegestaan in de fruitteelt, hebben we seizoenarbeid hard nodig. Met de nieuwe maatregel zal België terug meer seizoenarbeiders aantrekken. Andere Europese landen zoals Nederland hebben al een seizoenregeling van meer dan 100 dagen.”

Tekort aan arbeidskrachten bedreigt Britse landbouw
Uitgelicht
De Britse landbouw en voedselzekerheid wordt bedreigd door een ernstig tekort aan arbeidskrachten, grotendeels een gevolg van de brexit en de coronapandemie. Dat blijkt uit ee...
6 april 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek