Europese seizoenarbeiders moeten verblijfstoelating niet langer na 3 maand vernieuwen

Seizoenarbeiders uit EU-landen moeten hun verblijfstoelating niet langer vernieuwen na 3 maanden tewerkstelling op Belgische boerderijen. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) beslist. De maatregel moet de rechtszekerheid voor landbouwers verbeteren en de administratieve last voor lokale besturen verlichten.

26 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 juli 2023 14:02
Lees meer over:

De zowat 50.000 seizoenarbeiders die in ons land werken moeten bij de gemeente een tijdelijk document aanvragen, bijlage 3ter genaamd, waarmee ze maximaal drie maanden in ons land mogen verblijven. De federale overheid besliste eerder om de werkmannen en -vrouwen, vaak uit Oost-Europa, tot 100 dagen seizoensarbeid te laten doen, omdat de vraag naar seizoensarbeid hoog is.

Een langere periode dus, waardoor de seizoenarbeider een nieuw formulier moest invullen bij de gemeente. De Moor vereenvoudigt daarom die procedure. Gemeentes zullen voortaan bijlages 3ter afleveren aan seizoenarbeiders die gelijklopen met de duur van hun zogenaamde 'plukkaart'.

Minder administratieve rompslomp

"Dit is inderdaad een administratieve hindernis die uit de weg geruimd wordt", zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. "Dit is erg belangrijk voor onze fruitteelt- en groentesector. Jaarlijks komen 65.000 mensen onze producten plukken wanneer die rijp zijn. Ruim 50.000 komen uit een ander EU-land dan België."

Vandaag moeten die een verlenging van hun verblijf aanvragen. "Dat is uit de weg geruimd. Ze moeten een eenmalige melding doen die geldt voor de duur van de aanvraag. Dat betekent minder administratieve rompslomp."

De beslissing is niet onlogisch, gezien de grote vraag naar seizoensarbeid, zegt Ceyssens bij een bezoek aan een perenboer in het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas. "Dit bedrijf is op dit moment een oase van rust. Als je over zes weken terugkomt is het hier een drukte vanjewelste en zijn hier meer dan 80 seizoensarbeiders het fruit aan het plukken."

Naast klassieke seizoenarbeid door Oost-Europeanen lopen vandaag ook projecten om Oekraïense vluchtelingen in te schakelen in de fruitteelt.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek